biogafija

Dve velike ljubavi, bezbroj nezaboravnih uloga i – JEDNA KOBNA NOĆ: Životna priča Žarka Lauševića, jednog od najvećih

0

Porodica Žarka Lauševića potvrdila je da je glumac preminuo u 64. godini posle kraće bolesti

Žarko Laušević na snimanju serije 'Senke nad Balkanom'
Žarko Laušević na snimanju serije "Senke nad Balkanom"foto: Dragana Udovičić

Žarko Laušević došao je na svet na Cetinju 19. januara 1960. godine.


Sin Roksande i Dušana Lauševića rano je počeo da pokazuje interesovanje za glumu, a upisao ju je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


Još tokom studija bilo je jasno da Laušević poseduje redak dar, a uskoro je postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na filmu je debitovao ulogom u "Progonu", a uskoro je zaigrao u jednoj od glavnih uloga u seriji "Sivi dom", koja mu je donela veliku slavu u Jugoslaviji sredinom osamdesetih.

 

Žarko Laušević igrao je u najpopularniim jugoslovenskim filmovima osamdeseih
Žarko Laušević igrao je u najpopularniim jugoslovenskim filmovima osamdeseih

Usledilo je mnogo uloga, u ostvarenjima "Oficir s ružom", "Dogodilo se na današnji dan", "Original falsifikata", "Kaži zašto me ostavi"... a za sve će njegovo lice biti prva asocijacija za Miloša Obilića zbog uloge srpskog viteza u "Boju na Kosovu".

 


Od 1982. do 1998. godine bio je u braku sa suprugom Majom, s kojom je dobio ćerku Asju i sina Dušana koji je doktorirao i bavi se umetnošću.

Zločin


U trenutku kada je, iako još uvek mlad, bio jedna od najvećih regionalnih zvezda, Žarko Laušević i njegov brat Branimir sukobili su se poslednje večeri jula 1993. u Podgorici s grupom mladića, a ishod znamo – glumac je usmrtio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića i ranio Andriju Kažića. Za dvostruko ubistvo je osuđen na 13 godina zatvora, što je i potvrđeno naredne godine, uprkos žalbi.


– Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja. Ubio sam dva momka što su tek zakoračila u život! Pucao sam. Nisam imao izbora. Nisam imao ništa drugo. Nikad to sebi neću oprostiti – pisali su mediji da je bio odgovor glumca na optužnicu.

 

Žarko Laušević vratio se na Balkan pre nekoliko godina
Žarko Laušević vratio se na Balkan pre nekoliko godinafoto: Dragana Udovičić

Tokom boravka u zatvoru razveo se od supruge Maje.


Laušević je izdržavao zatvorsku kaznu u Spužu i Požarevcu, a potom mu je presduda ukinuta 1998. godine, pa je izrečena i kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Kako je tada već imao odslužene 4,5 godine, izašao je na slobodu.


Nakon izlaska iz zatvora, Laušević se preselio uz Njujork, a Vrhovni sud Crne Gore je preinačio odluku o kazni i izrekao visinu od 13 godina zatvora. Osam godina kasnije, 2009, objavljeno je da je Laušević uhapšen u Americi zbog boravka u zemlji bez vize, ali mu je potom ukinut pritvor.


S drugom suprugom Anitom dobio je ćerku Janu.

 

Žarko Laušević spadao je u najcenjenije regionalne glumce
Žarko Laušević spadao je u najcenjenije regionalne glumcefoto: Damir Dervišagić

Prava senzacija dogodila se na našim prostorima 2011. godine, kada je Laušević objavio autobiografiju "Godina prođe, dan nikad", u kojoj je prvi put ispričao svoju priču. Zatim je dve godine kasnije objavio i drugu knjigu, dok je 2022. izašla "Padre, idiote!".


Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao je Lauševića 2011. godine, a potom je glumcu u Njujorku tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio srpski pasoš.


U Srbiju je ponovo vratio 2014. godine, a od tada je često igrao u domaćim ostvarenjima. Neke od Lauševićevih poslednjih uloga u u "Senkama nad Balkanom", "Smrdljivoj bajci", "Kalkanskim krugovima", "Herojima Halijarda"...

 

BONUS VIDEO

Premijera filma Heroji Halijarda

 

makonda-tracker