uspeh preko noći

Kad je videla broj notifikacija – mislila je da je ISMEVAJU: Danas je NAJLEPŠA MANEKENKA SVETA, a sve se desilo slučajno

0

Dok je studirala biohemiju i maštala da će raditi u oblasti medicine, mlada lepotica otišla je na jednu žurku ne sluteći da će joj to zauvek promeniti život

Anok Jai na Met gali 2021. godine
Anok Jai na Met gali 2021. godinefoto: Mike Coppola / Getty images / Profimedia

Američka manekenka Anok Jai jedna od najdominantnijih figura na svakoj modnoj reviji na kojoj se pojavi.

 

Kada ona kroči na pistu, odeća, iako su svi tu zbog nje, ostaje u drugom planu, a svi se dive snazi njenog prisustva, lepoti i energiji.


Malo je poznato, međutim, da je Anok na pisti završila spletom neuobičajenih okolnosti, dok se pripremala za karijeru u oblasti nauke.

Rođena je u Kairu 20. septembra 1997, a njena porodica sudanskog porekla se preselila u Ameriku kada je imala tri godine. Nakon završene srednje škole u Mančesteru, u Nju Hempširu, upisala je Državni univerzitet "Plimut", gde je studirala biohemiju i nadala se da će jednog dana raditi u oblasti medicine.

 

Prilikom tzv. homecoming nedelje, prisustvovala je žurki Univerziteta Hauard i odlično se provodila kada ju je fotograf Stiv Hol pitao da je fotografiše. Anok je pristala, nakon čega je Hol objavio fotografije sa slavlja na Instagramu, ne sluteći šta će uslediti – za kratko vreme Anokin portret je prikupio više od 20.000 "lajkova" i privukao pažnju modnih agencija. Međutim, ona je isprva pomislila da joj se rugaju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROCK (@anokyai)


Kad sam videla broj notifikacija, pomislila sam da sam postala "mim" – priznala je kasnije Anok. – Bila sam preplašena, nisam smela da otvorim. Pomislila sam "Bože moj, svi će znati, ne smem da se vratim kući".


Međutim, ispostavilo se da je ona senzacija i da joj ljudi iz celog sveta udeljuju komplimente, a za samo 24 sata prikupila je 30.000 pratilaca na Instagramu.


Anok su pozvali mnogi, a ona je na kraju pristala da potpiše ugovor s kućom Next Model Management, koja je bila najupornija jer su je nedeljama zvali svakodnevno. Samo četiri meseca kasnije, lepotica iz Afrike otvorila je reviju modne kuće Prada i to je bio početak velike karijere koja traje i danas.

 


Velika mi je čast i ponosna sam što su odabrali mene da otvorim reviju, ali sve ovo je veće od mene. To što sam otvorila reviju jedne od najvećih modnih kuća jer poruka svetu, naročito za žene crne puti, da je njihova lepota nešto što zaslužuje da se slavi – istakla je za Vogue.

 

Jaijeva je time postala i prva žena afričkog porekla koja je otvorila Pradinu reviju posle slavne Naomi Kembel 1997, godine kada se mlada manekenka rodila.

 

manekenka anok jai ima neverovatnu životnu priču
manekenka anok jai ima neverovatnu životnu pričufoto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Anok je potom šetala na revijama svih velikih brendova, a samo neki od njih su Versace, Max Mara, Fendi, Burberry, Louis Vuitton, Miu Miu, Chanel, Stella McCartney, Valentino, Givenchy, Alexander McQueen... Krasila je naslovnice prestižnih modnih magazina i bila zaštitno lice vodećih kuća u relamnim kampanjama.


Kako je nedavno priznala, od malih nogu je maštala da će postati manekenka, ali nije imala dovoljno novca da pokuša da uđe u modne vode.


Uvek sam želela da kročim u svet mode, ali nisam mogla da priuštim da odem u Njujork. Prišli su mi više puta, pominjali su mi to prijatelji iz škole koji su bili u modnim agencijama, ali sam ja stalno govorila "ne". Uvek sam imala osećaj da me čeka nešto veće – istakla je Anok.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROCK (@anokyai)


Kako ističe, njeni modni uzori su Naomi Kembel i Grejs Džouns, koje je inspirišu i utabale su stazu za današnje lepotice afričkog porekla.


Što se tiče tajne njenog uspeha – pored vanserijske lepote – Anok priznaje da sve leži u činjenici da je radoholičarka.


Moj tim je morao da me natera da odem na odmor nedavno – rekla je u jednom intervjuu.

 

Anok je, inače, bila jedna od retkih manekenki koje su pre nekoliko meseci otvoreno odgovorile na kontroverzni intervju Lili Rouz-Dep, koja je tvrdila da to što je dete poznatih roditelja nema veze s njenim uspehom.

 

Gledam ovu privilegovanu decu koja su pod stresom što nisu dobila posao zbog toga kako će to uticati na njihovu karijeru, dok ima onih koji su pod stresom što nisi dobili posao jer ne znaju hoće li tog meseca moći da brinu o svojim roditeljima i omoguće braći i sestrama da se školuju – napisala je Anok između ostalog.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROCK (@anokyai)

 

– To što neko ima koristi od nepotizma mi ne smeta, ali... Smeta mi kada se moćnici u industriji prave da nije sve tako. Kad biste samo znali kroz kakav pakao mi prolazimo samo da bismo mogli da stojimo u istoj prostoriji s vama – zaključila je.

 

BONUS VIDEO

Srpska manekenka nosila PRADA reviju

 

makonda-tracker