Tuga

Ledi Kejti je imala OGROMAN uticaj na ovaj sport: Preminula najznačajnija žena u istoriji fudbala

0

Kejti je po mnogima jedna od najuticajnijh žena u istoriji fudbala. 

Kejti Ferguson je imala presudan značaj na tok fudblaske istorije
Kejti Ferguson je imala presudan značaj na tok fudblaske istorije foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Supruga legendarnog trenera Mančester junajteda Ser Aleksa Fergusona - Ledi Keti Ferguson, preminula je nakon duge i teške bolesti u 84. godini.

 

- Sa tugom potvrđujemo vesti o smrti Ledi Keti Ferguson. Ona je iza sebe ostavila supruga, tri sina, dve ćerke, 12 unučadi i jedno prauniče. Porodica u ovom momentu moli za privatnost - saopštila je tužne vesti porodica Ferguson.

 

Aleks i Kejti su se upoznali daleke 1964. godine. Sudbonosno DA izgovorili su 1966, a sve godine kasnije su sina Marka. Onda su se 1972. rodili blizanci Deren i Džejson.

 

Ser Aleks, koji je jedan od najvećih trenera u istoriji fudbala, nikada nije krio da mu je Kejti bila najveća podrška i snaga tokom karijere, a i nakon nje. 

 

Ser Aleks i Kejti su se venčali daleke 1964. godine
Ser Aleks i Kejti su se venčali daleke 1964. godinefoto: Sportimage Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Fudbalski analitičari je smatraju za jednu od najvažnijih i najuticajnijih žena u istoriji fudbala. 

 

Zašto je Kejti jedna od najuticajnijih žena u istoriji fudbala? 

 

Svako ko je iole pratio ovaj sport zna da je popularni Fergi jedan od najtrofejnijih stručnjaka ikada. Međutim, on je 2002. godine želeo da ode u penziju. Da se to desilo osvojio bi znatno manje trofeja u svojoj karijeri, ali nije se desilo iz samo jednog razloga.  

 

Kada sam 2002. godine želeo u penziju ubedila me da ostanem. Rekla mi je da sam premlad - kazao je Ferguson svojevremeno. 

 

Fergi je odlučio da nastavi da se bavi trenerskim poslom i nanizao još niz trofeja, koje su zlatnim slovima upisali u istoriju ovog sporta. Zato se samtra smatra da je Kejtin uticaj tu bio presudan. 

Međutim, kada se zaista penzionisao 11 godina kasnije, Aleks je opet slušao mišljenje svoje žene. 

 

Poznato je da je Keti bila najveća podrška slavnog trenera tokom njegovog mandata na "Old Trafordu", a jedan od razloga za Fergusonovo povlačenje iz fudbala bila je upravo ona.

 

- Ipak, kada sam 2013. odlučio da završim karijeru, nije imala nikakve primedbe, znao sam da želi to da uradim - rekao je Ferguson. 

 

Uz sve to, tas na vagi koji je presudio da Aleks definitvno ode u penziju, bila je i smrt njene sestre.

- Definitivno bih nastavio sa radom, ali... Video sam je jedno veče kako gleda televiziju, a zapravo je gledala u plafon. Znao sam da je izolovoana" objasnio je Ferguson

 

Čak je i u oproštajnom govoru nakon poslednje utakmice sa svojim voljenim Mančester junajtedom Aleks Ferguson u svlačionici rekao da je njegova supruga razlog za kraj karijere, a sve to posle je potvrdio je Majkl Kerik, jedan od tadašnjih fudbalera ovog giganta. 

 

- Osećam da dugujem svojoj ženi da budem sa njom i budem uz nju - bio je jasan Fergi.

 

 

makonda-tracker