kruna karijere

Ljutila je političare, osvajala srca i živi za muziku: Jedna od omiljenih BALKANSKIH ZVEZDA nastupila pred 70.000 ljudi

1

Jedna od najpopularnijih pevačica Balkanskog poluostrva na sceni je od malih nogu, a proteklog vikenda proslavila je 50 godina karijere spektakularnim koncertom u rodnom gradu

Ana Visi na Evroviziji 2006. godine
Ana Visi na Evroviziji 2006. godinefoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Grčko-kiparska pevačica Ana Visi (65) doživela je pre nekoliko večeri jedan od najvećih uspeha u karijeri, iako ih definitivno nije manjkalo proteklih decenija.


Kako bi obeležila 50. godišnjicu svoje karijere, ona je organizovala koncert u svojoj rodnoj Larnaki, gde je uz njene najveće hitove uživalo oko 70.000 ljudi.


Ani su se na sceni pridružile kolege koje izuzetno ceni, poput slavne evrovizijske pobednice Elene Paparizu, Konstantinosa Argirosa, Kati Garbi, a ovo emotivno veče kruna je duge ljubavi koju balkanska publika neguje prema njoj.

  • Bogata karijera Ane Visi


Ana Visi rođena je u grčkoj porodici na Kipru 20. decembra 1957. godine, a od malih nogu je pokazala da je privlači muzika, pa je već sa šest godina upisala muzičku školu.

 

Kada je imala 12 godina, učestvovala je u jednog muzičkom takmičenju i osvojila prvo mesto, što je najavilo da bi mogla da ostvari karijeru ako nastavi tim putem. Dve godine kasnije, prvi put se pojavila na televiziji, a zatim se porodica preselila u Atinu, gde je Ana imala više prilika da napreduje.

 


U međuvremenu je nastupala u klubovima, sarađivala s velikim zvezdama i upisala pravo na Univerzitetu u Atini, kada je objavila pesmu S' Agapo, a potom i Sta Hronia tis Ipomonis.


Zaključno s 1980. godinom objavila je tri albuma, a iste godine je učestvovala na Evroviziji, gde je predstavljala Grčku pesmom "Autostop" i završila na 13. mestu. Iako to nije bio zapažen uspeh, skrenula je pažnju evrovizijske publike na sebe i bilo je jasno da će se jednog dana vratiti na evrovizijsku scenu.

 

 

Do danas, Ana Visi je objavila čak 28 studijskih albuma i tri albuma uživo, a na Evroviziju se vratila 2006. pesmom "Everything". Tada posetila više balkanskih zemalja, uključujući i Srbiju, a ipak nije uspela da pobedi, već se našla na 9. mestu, sa 128 osvojenih poena.


Ova pesma, iako joj je donela simpatije Starog kontinenta, izazvala je i pravu kontroverzu zbog spota u kom Ana glumi kako joj kradu torbicu, posle čega juri kradljivca i zaboravlja da plati benzin, pa je policija goni, a ona uspeva da pobegne. Dok beži, stopira i ulazi u kamion, u kom vozač počinje da je dodiruje.

 


Spot osmišljen kao "drumski film" naišao je na negativan odjek u grčkoj javnosti, a političar Jorgos Karacaferis izjavio je u Evropskom parlamentu da je on "kleveta na račun Grčke", da on šteti imidžu države i predstavlja Grčku turistima u lošem svetlu. Štaviše, zahtevao je da se pokrene istraga o tome, ali ona nikada nije započeta.

 

  • Privatni život Ane Visi


U danima kada je tek bila na početku karijere, Ana je upoznala Nikosa Karvelasa, poznatog grčkog kompozitora, pevača i producenta i odmah je pala na njegov šarm. Venčali su se 1983. godine, a potom dobili ćerku Sofiju, koja danas živi u Njujorku.

 

 

Par je bio u braku do 1992. godine, posle čega su se razišli, ali su do danas ostali bliski prijatelji i velika podrška jedno drugom.


Iako se više nije udavala, Ana Visi imala je još nekoliko ljubavi, a nema običaj da komentariše glasine o svom privatnom životu. Ipak, pre nekoliko godina, sve je nasmejala pokazavši da je odabrala masku za telefon s natpisom "Nema dečka, nema problema".

 

 

BONUS VIDEO

Koncert Aleksandre Prijović

 

 

makonda-tracker