tužne vesti

Preminuo Jagoš Marković: Reditelj izgubio životnu bitku u 58. godini

0

Odlazak velikana.

Jedan od najpoznatijih reditelja na ovim prostorima preminuo je danas.
Jedan od najpoznatijih reditelja na ovim prostorima preminuo je danas.foto: Marina Lopičić

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini, prenosi Kurir.

 

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

 

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

 

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

 

U svom poslednjem intervjuu za Blic Jagoš je govorio o teškim trenucima u životu, šta ga je spasavalo i za čim žali:

 

- Znate, u svačijem životu, i u mom, svakakvih je bilo intonacija i akorda, i onih da te bog sačuva. Unutrašnjih stanja bednih i nedostojnih. Šta me spaslo? Moj rad. Kakav god on bio, meni je žao da nisam umeo bolje i više, ali sam davao sve što mogu. Rad. Ako ništa - očisti one cipele.

 

Kako je njegov blizak prijatelj izjavio za Blic, Jagoš Marković je preminuo u Crnoj Gori.

 

- Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, u mestu Kostanjica. Porodica sumnja na infarkt, njegove ćerke su potpuno slomljene, krenule su za Crnu Goru.

 

BONUS VIDEO

 

Intervju Vida Ognjenović emisija LIČNO

 

 

 

makonda-tracker