bila je najlepša

Tragičan i bolan KRAJ glumice i Mis Jugoslavije: Životna priča slavne Zlate Petković, žene koja je UVEK mogla da bira

1

Njeno ime se iznenada premestilo u legendu, a iza nje su ostala brojna priznanja i zapažene uloge.

Zlata Petković u Povratku otpisanih
Zlata Petković u Povratku otpisanihfoto: Youtube/printscreen

Slavna glumica Zlata Petković nas je prerano napustila u 58. godini, a svi oni koji je pamte, nikad neće moći da izbrišu iz glave njenu nestvarnu lepotu koja ju je vinula u visine.

 

Ne samo da je bila uspešna glumica, ona je bila i Mis Jugoslavije, a nakon tog izbora je dobila i prve značajne uloge. Zlatino detinjstvo i odrastanje su bili jako specifični. Zbog posla njenog oca, često se selila, pa je tako rođena u Svrljigu iako joj je otac Nišlija, a majka Beograđanka.

 

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole. Imali su veliko dvorište, gde sam uživala u toplim letima i zimama sa mnogo snega - rekla je u davnom intervjuu za Story.

 

Zlata je jednom otkrila kako je njena majka Milica bila jako stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Inače, njen brat Dejan je osamdesetih bio popularan pop pevač, a njihovi roditelji su se razveli još dok su oni bili tinejdžeri.

Urednik prvog jugoslovenskog tabloida ju je zapazio i pozvao da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku. Mlada plavokosa lepotica pobedila je na tom prvom Čikovom konkursu 1969. godine, što ju je odvelo u finale izbora za Mis tinejdž u Zagrebu, gde je osvojila titulu prve pratilje, a pobedila je Anita Buturina, buduća supruga pevača Miše Kovača. Ipak, otputovala je na svetski izbor u Tokio, gde su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

 

Mis Jugoslavije je postala 1971. godine i sa tom titulom otputovala na takmičenje u London. Paralelno sa školovanjem Zlata je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu. Kao model i manekenka često je putovala u Zagreb i nosila modele čuvene kreatorke Žuži Jelinek.

Studirala je u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović...

 

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije želela da govori.

 

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga - rekla je u nekom od svojih intervjua.

 

U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorka na jednim vežbama nije primetila stomak.

- Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu.

 

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica, nastupala je za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada koji je snimala sve do dana pred svoj drugi porođaj, kada je sa arhitektom i poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila drugog sina Andreja.

 

Podsetimo, Sanja je preminuo od posledica virusa kovida 19, imao je 70 godina.

 

- Sanja i ja smo u braku više od četvrt veka. Tolerancija i ljubav glavni su pokretači svakog, pa i našeg braka. Iako se bavimo sličnim profesijama, nikad se jedno drugom nismo mešali u posao. Važno je i to što oboje imamo razumevanja za obaveze koje ovakav život nosi. Kada se Andrej rodio, Sanja je bio na turneji u Kanadi i sina je video tek desetak dana po našem povratku iz porodilišta - rekla je jednom prilikom.

Zlata je bila ponosna majka i baka, a pred kraj života se više posvetila pozorištu, pošto je uloge mogla da bira, a smatrala je da je previše zastupljena i da je u to vreme došlo do pada kvaliteta serija i filmova.

 

 

makonda-tracker