"on je dete pozorišta"

Prodavala je suprugovu odeću da bi preživeli: Znate li da je baka iz filma "Rane" majka jednog od NAJPOZNATIJIH GLUMACA?

0

Ko je gledao film "Rane", zapazio je lik bakice, a u pitanju je glumica Zorka Manojlović

simpatična bakica iz filma 'rane' zapravo je majka slavnog srpskog glumca
simpatična bakica iz filma "rane" zapravo je majka slavnog srpskog glumcafoto: Youtube Printscreen

Ako ste gledali film "Rane", sigurno se sećate simpatične bakice i kultne scene sa Pinkijem i Švabom, ali malo ko zna da je ta glumica u stvari i majka jednog od najpoznatijih srpskih glumaca.

 

U pitanju je Zorka Doknić Manojlović, žena koju život nije mazio. 

 

Ona je i majka čuvenog glumca Predraga Mikija Manojlovića, a osim u filmu "Rane" i pozorištu, ostvarila je velike uloge u filmovima, od kojih su najpoznatije uloge baka u "Tuđa Amerika", "Rane", "Jagoda u supermarketu" i "Sedam i po".

 

Rođena je 1929. u Beogradu. Bila je dugogodišnja članica pozorišta "Boško Buha" gde je odigrala više uloga od kojih su značajnije u predstavama "Tom Sojer", "Haklberi Fin", "Oliver Tvist", "Snovi Simone Mašar", a ulogu u predstavo Srboljuba Stankovića "Ukradeni princ i izgubljena princeza" igrala je trideset godina.

 

Zorka Doknić i Ivan Manojlović upoznali su se u Abraševiću, kad je njoj bilo šesnaest a njemu dvadeset četiri godine, zaljubili se na prvi pogled i više od pola veka ostali verni jedno drugom i glumi. Dobili su sina Predraga Mikija Manojlovića, takođe glumca.

 

zorka je odgajala mikija u niškom pozorištu, a živeli su teško, ali srećno
zorka je odgajala mikija u niškom pozorištu, a živeli su teško, ali srećnofoto: Dragana Udovičić

— Jedva sam preživela porođaj. Lekari su rekli da je to jedan od hiljadu slučajeva da i majka i beba ostanu živi — istakla je glumica u jednom intervjuu.

 

Život je nije mazio. Vreme tokom detinjstva i odrastanja Mikija Manojlovića za celu porodicu bilo je teško, priznala je ona, ali trudila se da njen sin bude, pre svega, srećan.

 

U jednom intervjuu čak je i priznala da je prodavala suprugove kapute kako bi imala da priušti detetu ono što mu je trebalo.

 

— U Niškom pozorištu smo imali sve, čak i toplu vodu. Presvlačila sam ga i dojila u garderobi, u pauzama. Miki je dete pozorišta. Sve smo podredili njegovom srećnom detinjstvu. Moj sin je uvek imao doručak, ručak i večeru. I našu ljubav. Znalo se – kuća, pozorište, kuća. Nisam htela slavu, a dete da mi se drogira. Bio je skroman toliko da me je nervirao. Odemo u poslastičarnicu i ja ga pitam: "Šta ćeš, sine, da kupi majka?", a on kaže: "Vodu". "Kakvu vodu?", iznerviram se ja, a u suštini smo i Ivan i ja takvi, skromni. I naš Miki je, stvarno, bio i ostao jedno normalno, skromno biće — ispričala je njegova majka Zorka.

 

zorka doknić manojlović uvek je bila ponosna na to koliko je njen sin ostao skroman
zorka doknić manojlović uvek je bila ponosna na to koliko je njen sin ostao skromanfoto: Youtube/ Printscreen

Umrla je 2013. godine, u 85. godini života.

 

Bonus video

Miki Manojlović na komemoraciji Mire Furlan:

 

makonda-tracker