soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

predivno

Ko je devojka zbog koje je Srbija juče APLAUDIRALA? Priznaje da joj pesma ide bolje od priče, a ima ZAVIDNU KARIJERU

Ko je Ljubica Vraneš?

foto: Miroslav Milic/ATAImages
foto: Miroslav Milic/ATAImages

Juče je emisija "Nikad nije kasno" bila po mnogo čemu posebna, a svi su se iznenadili kada su u žiriju uz Sašu Miloševića Mareta i Harisa Džinovića ugledali i opersku pevačicu Ljubicu Vraneš.

 

- Konačno da neko iz sveta opere bude u žiriju i baš se radujem što sam to ja - rekla je Ljubica ne skidajući osmeh sa lica za Grandonline.

 

Kako je priznala, rado zapeva izvornu muziku. 

 

- Ja sam zapravo odrasla uz narodnu muziku, ali eto moje školovanje je ipak bilo usmereno na klasičnu muziku, ali vrlo rado i danas pevam narodnu, naročito izvornu muziku - otkrila je ona za pomenuti portal.

  • Ko je Ljubica Vraneš?

 

Ljubica je solistkinja Beogradske opere, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je i magistrirala i to u klasi profesorke Radmile Bakočević.

 

U svojo karijeri je osvojila brojne nagrade.

 

Dobitnik je prve nagrade, kao i nagrade za najboljeg mecosoprana na takmičenju „Nikola Cvejić“ koju joj je dodelila prof. Biserka Cvejić. Takođe, osvojila je i prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.


Bila je član ansambla operskog studija Narodnog pozorišta koji je vodio prof. Nikola Kitanovski, a potom i u operskom studiju „Borislav Popović“, koji su vodili prof.Radmila Bakočević i Maestro Dejan Savić.

 

Član je operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. Nastupala na koncertima „Put ka Belkantu“ kao i mnogim koncertima u Beogradu i širom naše zemlje.

 

Ulogom Fenene u Verdijevoj operi „Nabucco“ debitovala je u Temišvarskoj operi u Rumuniji, nakon čega su joj se otvorila vrata i u drugim operskim kućama širom Rumunije.

Prvi put u istoriji izvedena je rok verzija Bizeove opere “Carmen” u gradu Krajova. Zatim, produkcija “Carmen” u Temišvaru, Bukureštu, produkcije Verdijevih opera “Otello”, “Don Carlo”, ”Rigoletto”, ”Cavalleria Rusticana”, ”Carmen”.

 

Ostvarila se u mnogobrojnim ulogama na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je nagrade “Oskar Danon”.

 

Kako je istakla za Grand online, ona se dve godine bavila i voditeljskim poslom na RT Vojvodina gde je zajedno sa kolegom vodila projekat koji je okupljao muzičare iz raznih žanrova. 

Kada su je sinoć upitali da li je lakše biti pevačica ili voditeljka, Ljubica nije imala dilemu:
 

-Mislim da je lakše biti pevačica (smeh) Nekako mi lakše ide pevanje nego priča sa vama. Pevanje je više moj teren- kroz smeh je odgovorila Ljubica.

 

Ovom prilikom je rekao da joj je čast da gostuje u emisiji kod Žike Jakšića.

 

-Žika i ja smo privatno prijatelji i kao da ga poznajem ceo život, zapravo gledam i vaše emisije a znam ga i pre toga. Ja sam i kod kuće žiri i komentarišem sve kandidate i mislim da su uvek bili na pravom mestu- objasnila je pevačica.

 

BONUS VIDEO

 

"MUZIKA 90-tih JE BILA VESELA JER JE VREME BILO UŽASNO" Marko Kon o buntu u pesmama: To je generacijska stvar