jedinstvene

Turci su ZABRANILI Izoldin spot, a Jugosloveni ih obožavali: Gde su nestale sestre Barudžija, kojima se divio Balkan?

0

Među najomiljenijim talentovanim lepoticama stare Jugoslavije, sestre Izolda i Eleonora Barudžija bile su najpopularnije

Sestre Eleonora i Izolda Barudžija
Sestre Eleonora i Izolda Barudžijafoto: Youtube Printscreen

Muzičku scenu stare Jugoslavije obeležio je niz vanserijskih lepotica, koje su svojim glasom i šarmom hipnotisale publiku od Vardara do Triglava, a među najpopularnijima dugo su bile sestre Izolda i Eleonora Barudžija.


Izolda je rođena u Puli 1963. godine, Eleonora dve godine kasnije, a obe su od mladosti pokazivale interesovanje za muziku iako je starija od sestara ranije ušla u svet muzike.


Izolda je najpre još tokom studentskih dana pevala u studentskom Horu "Branko Krsmanović", potom je bila pevačica grupe Pop polifonija, a nastupala je i uz pratnju Džez orkestra Radio Beograda.

 

Ona je potom sa Snežanom Mišković, poznatijom po umetničkim imenom Viktorija, i Snežanom Stamenković, danas uglednom operskom pevačicom, osnovala grupu Aska 1982. godine. Odmah po osnivanju, one su se prijavile za Jugoviziju, gde su i odnele pobedu pesmom "Halo, halo", a na Evroviziji su se našle na 14. poziciji.

 

Sestre Eleonora i Izolda Barudžija
Sestre Eleonora i Izolda Barudžijafoto: Youtube Printscreen

I naredne godine, Izolda se vratila na Eurosong, kada je 1983. godine sa sestrom Eleonorom bila deo jugoslovenske delegacije – one su u Minhenu pevale prateće vokale Danielu Popoviću.


Nije odustajala Izolda od Evrovizije, pa je u Luksemburgu 1984. predstavljala Jugoslaviju pesmom "Ciao amore", kada je zauzela 18. mesto. Zanimljivo je da je spot za ovu pesmu u Turskoj bio zabranjen jer je jugoslovenska muzička zvezda u njemu bila toples.

 

Spot za pesmu Ciao amore bio je zabranjen u Turskoj
Spot za pesmu Ciao amore bio je zabranjen u Turskojfoto: Youtube Printscreen

Potom su Izolda i Eleonora osnovale duo Sestre Barudžija i zajedno postigne mnogo uspeha na jugoslovenskim muzičkim festivalima, najviše s hitovima "Opet Beograd" i "Hej, hej, vrati se", s kojom su se ponovo predstavile na Jugoviziji 1992.

 

Nakon toga, Izolda je s budućim suprugom i poznatim gitaristom Zlatkom Manojlovićem nastupala u grupi Voks, s kojom je snimila dva albuma ("Strela" i "Da li znaš"), dok se Eleonora po preseljenju iz Splita u Beograd posvetila solo karijeri i objavila pet studijskih albuma.

 


Mnogi njihovi obožavaoci ne znaju da je Izolda napustila Balkan pre više od dve decenije, kada se s porodicom 2001. preselila u Nemačku, gde danas predaje solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Dizeldorfu. Na istoj akademiji muzičkom produkcijom se bavi njen sin Todor, koji svira gitaru u bendu Zed Mitchell.


Eleonora Barudžija još uvek živi u Beogradu i ima dvoje dece s kompozitorom Zoranom Tutinovićem, a jednom prilikom je ispričala da je jedno od njene dece nasledilo njenu ljubav prema muzici i dar.

 

 

BONUS VIDEO

Jugoslavija na Evroviziji

 

makonda-tracker