rođena za scenu

Udala se za LEGENDU, zbog posla je htela da oduzme sebi život: Slavna glumica od mladosti je bila LEPOTICA I DAMA

0

Svačija omiljena baka u popularnim serijama bila je prava zvezda jugoslovenskog teatra od mladosti, a svojoj posao je shvatala vrlo odgovorno i ozbiljno

Tatjana Lukjanova, čuvena srpska i jugoslovenska glumica
Tatjana Lukjanova, čuvena srpska i jugoslovenska glumicafoto: Youtube Printscreen

Proslavljena srpska i jugoslovenska glumica Tatjana Lukjanova jedna je od omiljenih filmskih i televizijskih baka na našim prostorima, a ona je poznata kao umetnica koja je obožavala svoj posao.


Na svet je došla u Beogradu, 6. novembra 1923. godine, pa je i prvu ulogu odigrala u rodnom gradu – na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.


Pojavila se, naime, u predstavi "Mladost otaca" 1948. godine, a potom je u ovoj ustanovi igrala i u mnogim drugim komadima, uključujući "Hamleta"; Bećarca", "Mačku na usijanom limenom krovu" itd. Svom BDP-u ostala je odana do kraja karijere, iako je sarađivala i s drugim beogradskim teatrima.

 

Tatjanu Lukjanovu nazivali su "glumicom baletskog hoda", a to nije bilo slučajno – ona je i sanjala da postane balerina, ali ju je put odveo u svet glume.

 


Koliko je slavna glumica bila posvećena svom poslu i koliko joj je on bio važan najbolje pokazuje to što je u jednom trenutku pomislila da digne ruku na sebe jer nije bila zadovoljna svojim nastupom.


Naime, u predstavi "Neprijatelji" u Narodnom pozorištu, u režiji dr Huga Klajna i Raše Plaovića, ulogu Nađe trebalo je da igra glumica Jelena Trumić, dok joj je Tatjana Lukjanova bila alternacija. Tek pred samu premijeru i nakon što je ugledala plakat, Tatjana je saznala da će ona umesto Jelene nastupiti na prvom izvođenju predstave. Osećala je veliku odgovornost i tremu, pa ne čudi što je tokom predstave od nervoze – promukla.


Kako je pisao Yugopapir, Tatjana Lukjanova ispričala je tada da je "ta premijera za nju bila grozna" i da se čak posle svega "pitala da li da se ubije ili da zauvek napusti pozorište".

 

 

Tada je odlučila da napusti scenu i ostane da radi u pozorištu, ali je Raša Plaović imao rešenje – odveo ju je kod Serafine Birman, koja je "prerežirala" ulogu Nađe i izmenila njen lik tako da je Tatjana nastavila da igra i oduševljava publiku.


Posebno su joj značili komplimenti Vike Podgorske nakon gostovanja "Neprijatelja" u Zagrebu.


Nakon smrti Tatjane Lukjanove, Beogradsko dramsko pozorište je osnovalo nagradu "Gran pri Tatjana Lukjanova".

Bila je, inače, udata za Jovana Hristića, slavnog dramskog pisca i pozorišnog kritičara, a zanimljivo je da on nikada nije pisao uloge za Tatjanu u svojim komadima.


Preminula je 2003, u 80. godini života, u Beogradu.

 

 

BONUS VIDEO

Milan Kalinić u emisiji Realna priča

 

makonda-tracker