Naučno dokazano

Zbog ovoga baš svi treba da pročitamo knjige o Hariju Poteru

0

Nakon nedavno sprovedenog istraživanja italijanskih naučnika zaključeno je da je svet čarobnjaka s ožiljkom univerzum koji svi moramo da doživimo. Evo zbog čega je tako...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Istraživanje na čijem se čelu našao Loris Vecali s Univerziteta u Modeni podrazumevalo je analizu rezultata triju odvojenih studija, a zaključak koji je izveo je jednostavan: zaljubljivanje u romane o Hariju Poteru nas čini manje sklonima da sudimo o drugima olako, piše National Geographic.

Ukoliko su Hari, Hogvorts, Hogsmid, časovi odbrane protiv mračnih veština i misterioznost Severusa Snejpa uspeli da vas opčine, velika je verovatnoća da nećete imati predrasude.

Dž. K. Roling ne prestaje da očarava: Spisateljica Harija Potera izgubila status milijarderke, a razlog je vredan svake hvale (FOTO)

Jedna od analiziranih studija je istraživanje sprovedeno u 34 osnovne škole, gde su mališani podeljeni u dve grupe. Jednom nedeljno, tokom šest sedmica, ove grupe su se sastajale kako bi čitale odlomke iz romana o Hariju Poteru – jedna grupa čitala bi delove koji se tiču predrasuda (recimo, odlomke iz „Harija Potera i Dvorane tajni“ koji se odnose na Melfojevo nazivanje Hermionom „blatokrvnom“), dok je druga uživala u neutralnim epizodama (kupovina čarobnog štapića i sl.).

Na kraju istraživanja, utvrđeno je da su oni đaci koji su ranije diskriminisali svoje vršnjake stranog porekla promenili svoje stavove nakon čitanja o diskriminaciji u svetu Harija Potera.

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker