životna priča

Bol, alkohol i samoća su je SLOMILI: Posle 3 filmske ljubavi, srela je Openhajmera, a onda joj se život promenio zauvek

0

Od migracije u Ameriku, ranog braka s homoseksualcem, preko ljubavi sa komunistom koji je poginuo u borbi, do braka i nesrećnog života uz čoveka koji je ušao u istoriju

Emili Blant kao Kiti Openhajmer
Emili Blant kao Kiti Openhajmerfoto: Universal Pictures/youtube

Proteklih dana, svet filmofila podelio se u dva tabora: one koji jedva čekaju "Barbi" Grete Gervig i one koji iščekuju "Openhajmera" Kristofera Nolana, budući da su premijere ovih ostvarenja održane istog vikenda.


Iako je u marketing filma o Barbiki uloženo očigledno mnogo više novca i truda, biografski triler o čoveku koji stoji iza atomske bombe bačene u Drugom svetskom ratu nije nezapažen.


Film o životu američkog fizičara Roberta Openhajmera zasnovan je na biografiji koju su napisali Kaj Berd i Martin Džej Šervin, a u glavnoj ulozi našao se irski glumac Kilijam Marfi. U bogatoj glumačkoj postavci našlo se mnogo velikih imena, a među njima je i engleska glumica Emili Blant.


Njoj je pripala uloga Kiti Openhajmer, supruge čuvenog fizičara, koja je i sama bila istaknuta naučnica.

 

Rođena je kao Katerin Visering Pojning u Reklinghausenu, u današnjoj Nemačkoj, kao jedino dete svojih roditelja. Godinama je tvrdila da je njen otac pruski princ i da joj je majka imala porodične veze s kraljicom Viktorijom, što se ispostavilo neistinitim.

 

 

Zapravo je njena majka Kete bila rođaka Vilema Kajtela, koji je postao feldmaršal nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, posle kog je osuđen na smrt vešanjem.


Kiti je stigla u Ameriku 1913. godine, kao trogodišnjakinja, a završila je prestižne škole i od malih nogu se isticala u prirodnim naukama. Početkom tridesetih je ubedila roditelje da je puste da studira u Nemačkoj, a pre nego što je srela Roberta Openhajmera udavala se dvaput, optužila pred sudom prvog muža Frenka Ramsejera da je homoseksualac i zavisnik od droge i imala je jedan abortus.

 

  • Komunistička prošlost Kiti Openhajmer


U međuvremenu je upoznala Džozefa Daleta Mlađeg, sina bogataša s Long ajlenda koji je bio član Komunističke partije Amerike. Uskoro su oni počeli da žive zajedno u skromnom pansionu, od socijalne pomoći od svega 12,50 dolara mesečno.

 

 

Kao supruzi člana Partije, kiti je bilo dozvoljeno da se i sama pridruži stranci, ali tek nakon što je dokazala svoju lojalnost deleći na ulici komunistički list Daily Worker.


Džozef i Kiti su se razišli u junu 1936. godine, a ona se vratila roditeljima i izdržavala se prevodeći s nemačkog jezika. Dugo nije imala komunikaciju s bivšim partnerom, a onda se ispostavilo da joj je on sve vreme pisao, ali je njena majka krila njegova pisma.

 

Njena majka je bila pravi zmaj, vrlo represivna žena. Jednog dana je nestala kad je pala s prekookeanskog broda i nikome nije nedostajala. To sve govori – istakla je Kitina prijateljica En Vilson.


Kiti je, u svakom slučaju, ponovo uspostavila kontakt s Daletom, koji je otputovao u Španiju i zvao je da mu se pridruži, ali je Kiti hitno operisana zbog ciste na jajnicima. Otišla je u Englesku da se oporavi, a pre nego što je došla do Španije, Džozef je poginuo u jednoj akciji.

 

Engleska glumica Emili Blant kao Kiti Openhajmer u filmu 'Openhajmer' Kristofera Nolana
Engleska glumica Emili Blant kao Kiti Openhajmer u filmu "Openhajmer" Kristofera Nolanafoto: Universal Pictures/youtube

Kiti se vratila u Ameriku, posle čega je stupila u vezu s doktorom medicine Ričardom Stjuartom Harisonom, za kog se udala 1938.

 

Tada je napustila Komunističku partiju, a nakon godinu dana braka upoznala je Roberta Openhajmera, fizičara koji je predavao na Kalifornijskom tehnološkom institutu.


Uskoro su oni započeli aferu i često su ih viđali u gradu zajedno, ali se Openhajmer viđao s mnogim udatim ženama. Kiti je, međutim, ubrzo zatrudnela, a krajem 1940. godine zvanično se razvela od Harisona i već sutradan rekla "da" Robertu Openhajmeru.


Njihov sin Piter rođen je u Pasadeni u maju 1941. godine, posle čega su živeli zajedno u Berkliju, s pogledom na Golden gejt, a Kiti je radila kao laboratorijska asistentkinja na Univerzitetu u Kaliforniji.

 


U međuvremenu Sjedinjene Američke Države ušle su u Drugi svetski rat, a Openhajmer je počeo da regrutuje osoblje za Projekat Menhetn.


Kako je rat odmicao, preselili su se u Novi Meksiko, a Openhajmer postao je direktor projekta, dok je Kiti bila istaknuta biološkinja u Zdravstvenoj grupi u Los Alamosu, gde je istraživala opasnost od zračenja na ljudsko telo.


U međuvremenu je par dobio ćerku Ketrin.

 

Kako su živeli vrlo izolovano u Los Alamosu, Kiti je uskoro postala depresivna, pa je ćerku ostavila s Pet Šer, suprugom fizičara Rubija Šera. Šerovi su nedugo pre toga izgubili sina Majkla, pa su brinuli o devojčici dok je Kiti sa sinom otišla natrag u Pensilvaniju, svojim roditeljima.

 

Engleska glumica Emili Blant kao Kiti Openhajmer u filmu 'Openhajmer' Kristofera Nolana
Engleska glumica Emili Blant kao Kiti Openhajmer u filmu "Openhajmer" Kristofera Nolanafoto: Universal Pictures/youtube

Piter i Kiti Openhajmer vratili su se u Los Alamos tek u julu 1945. godine, oko mesec dana pre bombardovanja Hirošime i Nagasakija.


Nakon što je okončan rat, Openhajmer je bio ugledna ličnost u svetu, a njegova supruga usamljena, depresivna i zavisna od alkohola. Doživela je više preloma kostiju usled padova u pijanom stanju i saobraćajnih nesreća.

 

Patila je od pankreatitisa i pila mnogo lekova protiv bolova, često više nego što bi smela, a zbog svojih simptoma i teškog bola često je imala besne ispade.
Nekoliko godina posle rata, njena ćerka obolela je od dečije paralize, pa se porodica preselila na Karibe, gde je klima bila prijatnija.

Nakon Openhajmerove smrti od raka 1967. godine, prosula je njegov pepeo po moru. Preminula je ubrzo potom, u oktobru 1972. godine, od embolije, a njeni kremirani ostaci rasuti su na istom mestu kao i Robertovi.

 

BONUS VIDEO: Verica Rakočević u emisiji Realna priča

Proslavljena dizajnerka prisetila se prošlosti i svog zanimljivog života i karijere

 

 

makonda-tracker