životna priča

2.000 žena u crnini se okupilo kad se oženio: Legendarni pevač i veliki zavodnik preminuo nakon duge bolesti

0

Otišla je još jedna legenda 

Preminuo Toni Benet
Preminuo Toni Benet foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Legendarni pop i džez pevač Toni Benet preminuo je u 96. godini. Benet je uzeo svoj prvi Gremi za svoju prepoznatljivu pesmu iz 1962. I Left Mi Heart u San Francisku, a skoro 60 godina kasnije, 2022., podigao je svoj 20. - u 95. godini.

 

Benet, poznat po svojim nastupima sa pevačima od Frenka Sinatre do Lejdi Gage, prodao je milione ploča širom sveta i osvojio 20 Gremija, uključujući nagradu za životno delo, tokom svoje karijere.

 

Jedan od poslednjih velikih američkih pevača, Benet je objavio svoj prvi album 1952. godine kada je bio u srednjim dvadesetim godinama.

 

Benet je dobio svoj prvi Gremi za svoju pesmu iz 1962. "I Left Mi Heart In San Francisco".

 

Dijagnostikovana mu je Alchajmerova bolest 2016.godine. 

 

Godine 2022, Benet je nastavio da izvodi svoje poslednje nastupe, zajedno sa Lejdi Gagom, sa kojom je podelio svoju 20. nagradu Gremi - sa nepunih 95 godina.


Sam Sinatra je jednom u jednom intervjuu 1965. opisao Beneta kao "najboljeg pevača u poslu".

 

Sa više od 70 albuma u ​​svom imenu, Benet je možda jedini umetnik koji je ikada imao nove albume na top listama u SAD 1950-ih, 60-ih, 70-ih, 80-ih, 90-ih, 2000-ih, 2010-ih i 2020-ih.

 

Godine 2014. oborio je sopstveni rekord kao najstariji živi umetnik koji je došao na vrh nedeljne liste albuma Billboard 200.

 

Legendarni glumac umro je nakon duge bolesti
Legendarni glumac umro je nakon duge bolesti foto: Tsuni / Everett / Profimedia

 

Čak i nakon što mu je dijagnostikovana Alchajmerova bolest 2016. godine, Benet je bio sjajan na nastupima, pa ne iznenađuje što su ga volele sve generacije;

 

Lejdi Gaga je samo jedan od savremenih umetnika sa kojima je sarađivao u kasnijim godinama.

 

Pol Makartni, Džon Ledžend, Kristina Agilera, kao i Sinatra, samo su neke od velikih zvezda s kojima je nastupao, a njegov duet sa Ejmi Vajnhaus, Bodi And Soul, bila je poslednja pesma koju je snimila pre smrti.

 

Rođen je kao Entoni Dominik Benedeto 3. avgusta 1926. u Kvinsu u Njujorku, od roditelja Džona i Ane. Mladog Tonija i njegovog starijeg brata i sestru, Džona i Meri, podigla je majka nakon očeve smrti kada je imao samo 10 godina.

 

U detinjstvu je voleo da peva i slika, a strasti su gajile u Visokoj školi industrijskih umetnosti na Menhetnu.

 

Legendarni glumac umro je od posledica Alchajmerove bolesti
Legendarni glumac umro je od posledica Alchajmerove bolesti foto: EPA-EFE/JASON SZENES

 

Kako je odrastao, razvio je ljubav prema muzici slušajući umetnike kao što su Bing Krozbi, Luis Armstrong i Džejms Durante na radiju.

 

Tokom svojih tinejdžerskih godina, Benet je pevao dok je čekao za stolovima, pre nego što se prijavio u vojsku tokom Drugog svetskog rata.

 

Učestvovao je u bici kod Bulge - poslednjoj velikoj nemačkoj ofanzivnoj kampanji na Zapadnom frontu, pokrenutoj 1944. kroz šumovitu oblast Ardena između Belgije i Luksemburga - i učestvovao je u oslobađanju koncentracionog logora, prema njegovoj zvaničnoj biografiji sajta.

 

Tokom svog boravka u Evropi, nastupao je sa vojnim bendovima, a nakon povratka u Ameriku, nastavio je da studira vokal na American Theatre Ving School u ​​Njujorku.

 

 

Pevač je prvi nastup u noćnom klubu imao 1946. godine, zajedno sa trombonistom Tajri Glenom u Shangri-La u Kvinsovom naselju Astorija. 

 

Tri godine kasnije došao je njegov veliki proboj u muziku, kada ga je komičar Bob Houp primetio da radi sa glumicom i pevačicom Perl Bejli u Grinič Vilidžu. U to vreme je nastupao pod umetničkim imenom Džo Bari.

 

Benetovi prvi singlovi pojavili su se 1950-ih i osvojili su sve svetske top liste.

Usledilo je još desetine singlova i njegov glas ga je odveo širom sveta, prodavši milione ploča.

 

Otac četvoro dece, Benet se ženio tri puta. Na njegovom venčanju sa prvom suprugom Patrišom Bič 1952. godine, oko dve hiljade obožavateljica okupilo se ispred ceremonije, obučenih u crno u lažnoj žalosti.

 

 

Par je dobio dva sina, Denija i Daea, pre nego što su se razdvojili.

Benet se potom oženio glumicom Sandrom Grant, sa kojom je dobio ćerke Džoanu i Antoniju, a 2007. godine oženio se dugogodišnjom partnerkom Suzan Krou, sada Suzan Benedeto.

 

A među svojim brojnim gongovima za svoju muziku, Benet je takođe dobio nagradu „pozdrav veličini” Centra Martin Luter King za svoje napore u borbi protiv rasne diskriminacije, nakon što se pridružio aktivisti u maršu za građanska prava Selma-Montgomeri 1965.

 

 

 

 

makonda-tracker