zvali su je "Kuma"

Za mnoge je bila najozloglašenija žena podzemlja: Životna priča poznate KRADLJIVICE DIJAMANATA je zanimljivija od filma

0

Uprkos brojnim krađama danas uživa na slobodi 

Životna priča Džoan Hanington
Životna priča Džoan Hanington foto: Instagram / /joan_hannington

Džoan Hanington je nosila brojne ružne epitete zbog stvari koje je činila tokom života, a jedan, od kog se ledi krv u žilama, bio je i "najozloglašenija žena podzemlja"

 

Uprkos tome što je bila kradljivica dijamanata ona je i danas na slobodi, a njena životna priča je toliko neverovatna, da je postala inspiracija za snimanje serije u kojoj će glavnu ulogu tumačiti Sofi Tarner.

 

Džoan je bila najmlađe od šestoro dete u svojoj porodici. Kao su pre nje bila rođena četiri dečaka i dve devojčice bilo je teško doći do novih stvari, zbog čega je ona mnogo patila. Sve što je imala nasledila je od starije braće i sestara, a jednom prilikom je izjavila da nikada nije imala ništa što nije imalo najmanje dva prethodna vlasnika.

 

 

Haningtonova je ispričala da joj je život krenuo drugačijim putem kada je sa samo četiri godine upoznala ženu koja joj je po prvi put poklonila nešto novo, nešto što je bilo samo njeno. Kako je objasnila "veličanstveno stvorenje je ušlo u našu zgradu saveta u zapadnom Londonu", a onda se desilo čudo.

 

- To je moja prijateljica Eloiz - rekla mi je mama. Eloise je imala bakarnu kosu, crveni karmin i visoke potpetice. Nikada nisam video nekoga tako glamuroznog.

 

- Ja sam ti kuma, a ovo je za tebe - prošaputala je.

 

Malo je reći da je Džoan bila oduševljena.

 

 

- Pružila mi je narukvicu sa umetnutu svetlucavim staklenim kamenom. Prvi put u životu imao sam nešto lepo što je bilo moje. Te noći sam sanjala da imam novac i dijamante. Taj dar je bio inspiracija koja me je postavila na put ka velikom bogatstvu ... ilegalno - rekla je ona. 

 

Džoan je napustila školu sa 13 godina bez ikakvih kvalifikacija.

 

- Sa 17 godina, udala sam se za svog prvog muža, Reja Pavija (27), osuđenog naoružanog pljačkaša, kojeg sam upoznala godinama ranije u lokalnom pabu. Sedam meseci kasnije, rodila sam našu ćerku Debi. Kada je imala četiri godine, Rej je bio u zatvoru - bila je iskrena Haningtonova.

 

S obzirom na to čime se bavio, neizvesnost je stalno bila prisutna u njihovim životima. 

 

- Nisam bila iznenađena. Bilo je neizbežno da će jedan od njegovih sumnjivih poslova poći naopako. Izgubili smo sigurnost, novac i počela sam da se osećam sve iscrpljenije. U očaju, zamolila sam socijalne službe da Debi privremeno smeste u hraniteljski dom, pod uslovom da mi bude dozvoljen pristup - rekla je ona jednom prilikom.

 

 

Ubrzo nakon toga, obuzela ju je krivicom, pa je ukrala auto kako bi mogla da je poseti. 

 

- Nikada ranije nisam radila ništa slično. Policija me je uhvatila i dobila sam uslovnu kaznu od dve godine zbog odvođenja deteta. Kada smo se Rej i ja na kraju rastali, a starateljstvo nad Debi dodeljeno njenim bogatim, stabilnim, hraniteljskim roditeljima, a ja sam bila poražena - kažala je ona. 

 

Pokušala je da sredi svoj život, pa je počala da radi kao prodavačica u juvelirskoj radnji u londonskom Vest Endu. Bila sam odlučna da vratim ćerku, ali je želja za novcem ponovo povukla stranputicom. 

 

- Jednog dana su me poslali u sef u zadnjem delu radnje, gde nisu radile kamere za video nadzor, da uzmem nekoliko dijamanata. Otvorila sam sef i poslužavnik sa blistavim belim kamenjem koje je zablistalo ispred mene. Srce mi je galopiralo, shvatila sam da mi je to šansa da odmah zaradim novac i povratim starateljstvo nad Debi - otkrila je Kuma.

 

 

Uradila je prvo što joj je palo na pamet kako bi ih se dočepala.

 

- Zgrabila sam šaku dijamanata i progutala ih. Činilo mi se da je to najjednostavniji način da ih sakrijem. Onda sam zgrabila još i progutala i njih. Dvanaest sati kasnije, kada je priroda obavila svoje, sterilisala sam dragulje u činiji džina. Zapanjujuće, ali niko nije primetio da ih nema. Mislila sam da dragulji vrede oko 10.000 funti i polako sam prodala nekoliko, preko dilera nakita. Tek godinama kasnije, kada sam saznala više o dijamantima, shvatila sam da je njihova stvarna vrednost bliža 800.000 funti - ispričala je ona.

 

Zatim je upoznala 17 godina starijeg muškarca, Benija, koji ju je povukao još dublje u kriminal. 

 

- Nije bio zgodan, ali je bio pametan i odnosio se prema meni s poštovanjem. Zvanično, Beni je bio trgovac antikvitetima, ali je zarađivao kao lopov visoke klase. Zaljubili smo se i za nekoliko nedelja on se uselio kod mene. Preko noći, moj goli socijalni stan bio je prepun neprocenjivih antikviteta, uljanih slika i Čipendejl kanabea. Beni me je vodio na aukcije. Naučio me je kako da dešifrujem žigove na finom porculanu i kako da razlikujem lažni antikvitet od pravog i skupog artikla - priznala je Džoan.

 

 

Tokom daljeg života razvijala je načine kako da ode sve dalje i dalje u prevari.

 

- Kupila bih ukradenu čekovnu knjižicu od kontakta, a zatim otišla u kupovinu sa njom. Menjala sam svoj izgled da me ne bi prepoznali. Jednog dana bih bila plavuša sa škotskim naglaskom, sledećeg bih bila američka brineta, ali ubrzo sam osetila da me privlači moja prva ljubav - dijamanti. Jednom sam ogrnula bundu od nerca i stavila svoje najbolje prstenje sa dijamantima. Iznajmila sam limuzinu i vozača i krenula ka ekskluzivnoj prodavnici u Londonu. Zaustavili smo se ispred prodavnice i ja sam ušla. 'Mogu li da pogledam taj dijamantski prsten? pitala sam sa savršenim američkim akcentom - govorila je ona.

 

- Ranije sam proučavala prsten i u džepu mi je bila savršena replika koju sam napravila, s lažnim dijamantom, ali sa pravim zlatnim obručom sa svim ispravnim oznakama. Kada je asistent na trenutak skrenuo pogled, zamenila sam ta dva prstena, gurnuvši lažni na prst. Pretvarala sam se da kijam, a onda gurnula pravi prsten u usta i brzo ga progutala. Na kraju sam predala lažnjak prodavcu. 'Ne, ne mogu da odlučim. Moraću da se vratim sutra', rekla sam mu. Izašla sam iz radnje oduševljena - otkrila je kradljivica dijamanata.

 

 

Uprkos svim pljačkama Džoan nije zaradila koliko je mogla, jer se nije dovoljno razumela u njihovu vrednost. 

 

- Beni i ja smo akumulirali hiljade funti nedeljno u ukradenim draguljima, koje smo krili u banci u privatnim sefovima. Nisam imala pojma o ukupnoj vrednosti našeg novca i imovine, ali mora da je prešla u milione. Zbog ranije svađe nisam više bila u kontaktu sa svojom porodicom, a moji 'strejt' prijatelji nisu znali ništa o mom dvostrukom životu. Beni i ja smo nastavili da živimo u našem skromnom stanu jer je privlačio manje pažnje. Ipak, u njemu je bila gomila antikviteta i vrednih umetničkih dela - objasnila je i priznala da grižu savesti nikada nije imala.

 

- Nikada se nisam osećala krivom za ono što radim. Znala sam da su dragulji i antikviteti osigurani i krala sam samo od ljudi koji su to mogli da priušte. Mislim da je pogrešno opljačkati ranjivu staricu. Beni i ja smo uživali u životu. 'Idemo u Njujork', rekla bih ujutru. Do ručka bismo sedeli u prvoj klasi, pijuckali šampanjac, sa 20.000 funti u gotovini u našim džepovima. Svaki dan sam išla kod frizera da sredim svoju beloplavu kosu i nokte. Vozili smo ferari i jaguar - bila je iskrena.

 

 

Uhapšena je kada je imala 24 godine.

 

- To se dogodilo zbog korišćenja ukradene čekovne knjižice, a zatim sam zadržana uz kauciju do saslušanja. U tom periodu, Beni i ja smo se venčali. Dve nedelje kasnije, osuđena sam na 30 meseci zatvora, ali nisam se žalila. Svoje zatvorsko vreme sam posmatrala kao profesionalnu opasnost. Spustila sam glavu i ćutala što je više moguće. Nakon što sam izašla, uspešno sam se prijavila da postanem mendažerka u jednoj vrhunskoj zlatari. Bili su toliko impresionirani mojim znanjem da su me zaposlili bez provere referenci. Nisam ih obavestila o svom kaznenom dosijeu - ispričala je ona.

 

Mnogo nedaća ju je još snašlo zbog strašne pasije prema dijamantima.

 

Njen život bio je protkan brojnim nedaćama, a onda je odlučila da se smiri i krene da radi legalne poslove. Počela je da piše i ubrzo je njena prva knjiga ugledala svetlost dana.

 

 

- Ja sam to što jesam: Istinita priča o najozloglašenijoj kradljivici nakita u Britaniji - glasi naslov knjige koju je Džoan Hanington napisala 2004. godine, a koja predstavlja njenu životnu priču.

 

Sada se sa nestrpljenjem iščekuje serija "Džoan" u kojoj je ona bila glavna konsultanktinja.  Glumica Sofi Tarner će u novoj seriji glumiti Džoan Hanington, ženu koju su u realnom životu nazvali "najveća kradljivica dijamanata" i Kuma.

 

Kako nastaju najlepši oblici dijamantskog nakita pogledajte u videu koji sledi.

 

Bonus video:

 

 

 

 

makonda-tracker