uznemirujuće

Osuđen za silovanje, bio na kokainu, odgrizao čoveku uvo: Životna priča najfascinantnijeg boksera koji je svet imao

0

Bio je jedan, jedistven, a završio je neslavno 

Životna priča Majka Tajsona
Životna priča Majka Tajsona foto: EPA / ETIENNE LAURENT

Priča o životu Majka Tajsona jedna je od najneverovatnijih, najfascinantnijih i uznemirujućih priča u čitavom svetu sporta. To je priča koja je puna uspona i razornih padova. 


Tajsonova priča uključuje neprekidnu zloupotrebu droga, posete zatvoru, krađu i prevaru, usvajanje u detinjstvu i, naravno, jednu od najvećih bokserskih karijera svih vremena.

 

Majkl Džerard Tajson rođen je u Bruklinu, Njujork, juna 1966. Kao dete, pretrpeo je posebno težak početak života, kako u svom odrastanju, tako iu okruženju.

 

 

Nikada nije upoznao svog biološkog oca, Persela Tajsona - a njegov očuh, Džimi Kirkpatrik, napustio je porodicu kada je Tajson imao samo dve godine.

Tajsona je stranac seksualno zlostavljao kada je imao sedam godina, a njegova majka, koja je bila alkoholičarka, umrla je kada je imao samo 16 godina.

 

Nakon što je njegov očuh otišao, Tajsonova majka je preselila porodicu u ulicu Amboi 178 u Braunsvilu, na istočnoj strani Bruklina. Braunsvil je bio poznat po tome što je prestonica ubistava Njujorka, dok se takođe može pohvaliti najvećom stopom zatvaranja i nasilnih zločina bilo gde u Njujorku.

 

Tu bi se Tajsonov život spustio u mračni svet zločina i pobune.

 

- Sve je bilo tako neprijateljski, policajci te uvek zaustavljaju, kola hitne pomoći uvek dolaze po nekoga, puške uvek pucaju, ljudi su izbodeni - priseća se on.

 

Majk Tajson je jedna od najvećih legendi boksa
Majk Tajson je jedna od najvećih legendi boksa foto: AP

 

Kao plašljivo i bucmasto dete sa naočarima, u jednom od najgrubljih oblasti u zemlji, bilo je ili uzvratiti udarac ili nestati.

 

Kada je imao 10 godina, Tajson se pridružio lokalnoj bandi zvanoj Jolli Stompers, koji, uprkos imenu, nisu bili baš tako prijateljski nastrojeni kao što su zvučali.

 

Do 11, već je bio upoznat sa kokainom. Takođe je bio hapšen više od 30 puta pre nego što je postao tinejdžer.

 

- Došao sam iz tako morbidnog kućnog života da nisam mogao da živim a da ne osetim užareno kamenje i ne vidim užarene vatre. Pakao je bio moj život, to je bio moj svet, tamo sam odrastao.

 

Tokom života Majk Tajson je prošao mnoge izazove
Tokom života Majk Tajson je prošao mnoge izazove foto: Profimedia

 

S obzirom na početak života koji je Tajson imao i stvari koje je video dok je odrastao, možda nije iznenađujuće što je krenuo ka životu u zločinu. Međutim, stvari su se neverovatno okrenule kada je poslat u centar za maloletnike u severnoj državi Njujork.

 

Godine 1981, 12-godišnji Tajson je poslat u Tiron školu za dečake u severnoj državi Njujork. Bilo srećom ili nesrećom, izvesni Bobi Stjuart je nudio časove boksa zatvorenicima u centru za maloletnike - isti onaj Bobi Stjuart koji se borio u poluteškoj kategoriji, na undercardu 'The Rumble in the Jungle' 1974. godine.

 

Očigledno verujući da ima neverovatan talenat, Stjuart je došao do legendarnog bokserskog menadžera Kasa D'Amata, koji je doveo ljude poput Hozea Toresa i Flojda Patersona do svetskih titula.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by boxing town (@boxingtownn)

 

D'Amato je odmah uzeo Tajsona pod svoje, na kraju ga usvojio i preselio u svoju porodičnu kuću nakon što mu je majka umrla.

 

Tedi Atlas i Kevin Runi su dovedeni da nadgledaju trening, a mladi Tajson se zaljubio u sport, religiozno gledajući stare bokserske video zapise, učeći trikove zanata od legendi prošlog vremena.

 

Krajem 1981, još uvek sa samo 15 godina, Tajson je već postao svetski juniorski olimpijski šampion, nokautirajući Džoa Korteza za osam sekundi. Rekord, inače, koji i danas stoji!

 

Uz pomoć svog novog tima, naučio je da kanališe bes i frustraciju iz svog detinjstva i pretvori ih u kontrolisanu, ali zastrašujuću agresiju u ringu.

 

 

Tajson je bio nemilosrdan u borbi, njegov stil je, iskreno govoreći, bio da prebije do đavola onoga ko je bio dovoljno glup da uđe s njim u ring.

 

Onog trenutka kada bi zvono zazvonilo, on bi bezobzirno poleteo napred, kao divlja životinja puštena iz kaveza. Imao je super čvrst udarac, sa razornim, ali zapanjujuće preciznim levim i desnim hicima.

 

Voleo je da se približava, udarajući brutalnim aperkatima po glavi i telu, a kada bi osetio krv, bio je jednostavno nemilosrdan.

 

Početkom 1980-ih, samoproglašeni 'Najgori čovek na planeti' krenuo je u mastodonsko divljanje, probijajući tešku kategoriju i uništavajući sve vrste protivnika.

 

Između svoje prve borbe 6. marta 1985. i 6. septembra 1986. Tajson se borio i pobedio 27 puta, uz pobedu KO ili TKO u 25 navrata.

 

Životna priča Majka Tajsona
Životna priča Majka Tajsona foto: Profimedia

 

22. novembra 1986, manje od dve godine nakon što je postao profesionalac, postao je najmlađi šampion u teškoj kategoriji u istoriji boksa.

 

Ovaj 20-godišnji borac pokazao je jezivu agresiju i preciznost, otevši VBC titulu aktuelnom šampionu Trevoru Berbiku.

 

Tajson će vladati kao neprikosnoveni šampion dve godine, šest meseci i 10 dana, osvajajući usput buduće legende sporta kao što su Lari Holms, Tajron Spinks i Frenk Bruno.

 

Međutim, skoro nedodirljiva platforma na koju se popeo, uskoro se srušila pod njegovim nogama.  Do kasnih 1980-ih, Majk Tajson je nesumnjivo upisao svoje ime u bokserski folklor.

 

Mnogi su verovali da je najteži teškaš svih vremena, a na površini, izgledalo je da uživa u luksuznom životu koji su mu omogućili njegovi sportski talenti.

 

Majk Tajson je na neslavan način završio veliku karijeru
Majk Tajson je na neslavan način završio veliku karijeru foto: Profimedia

 

Iza kulisa, međutim, stvari nisu bile tako srećne i stabilne kao što su izgledale.

Prolazak Kasa D'Amata 1985. godine je posebno teško pogodio borca. Ubrzo nakon toga, poznati bokserski menadžer Don King se uvukao u Tajsonovu naklonost i na kraju postao njegov menadžer.

 

Glasine o povećanju zloupotrebe kokaina i alkohola bile su veoma rasprostranjene, a ispostavilo se da su veoma istinite.

 

Njegov novi promoter i menadžer bi podstakao tamniju stranu Tajsonove ličnosti, ohrabrujući žurke, drogu, alkohol i žene.

 

Godine 1990, godinu dana nakon njegovog neurednog razvoda od Robina Givensa, Tajson će doživeti svoj prvi poraz u ringu, relativno jednostrani sukob sa Džejmsom 'Basterom' Daglasom, koji je istinski šokirao svet.

 

Tajson se nikada neće oporaviti od poraza od Daglasa, a to je bio samo početak meteorskog pada.

 

Životna priča Majka Tajsona
Životna priča Majka Tajsonafoto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

 

Nakon optužbi u Vashington u julu 1991., Tison je optužen za silovanje, a potom osuđen na šest godina zatvora.

 

Nakon što je pušten, Tajson se vratio, ali je to kratko trajalo. Rivalstvo sa Evanderom Holifildom rezultiralo je uzastopnim gubicima, drugim putem diskvalifikacije jer je protivniku odgrizao uvo.

 

Bio je to, na kraju, prilično tužan i antiklimaktični kraj za jednog od najvećih boraca teške kategorije svih vremena, a njegovo nasleđe će biti zauvek ukaljano.

 

On će, međutim, ući u anale bokserske istorije kao jedan od najeksplozivnijih, najzabavnijih i najteže teškaša koje je svet ikada video.

 

 

makonda-tracker