Na ovogodišnjem FEST-u

Dalida: Priča o jednoj od poslednjih diva

0
Film "Dalida", francuske rediteljke Lize Azuelos, biće prikazan u okviru programa Fokus Evropa na ovogodišnjem FEST-u.
foto: Promo
foto: Promo

Liza Azuelos je francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja marokanskog porekla. Ćerka francuske pevačice i glumice Mari Lafore, ovoga puta nam donosi priču o jednoj od najpoznatijih francuskih pevačica i jednoj od poslednjih diva - Dalidi. Liza Azuelos, poznata je po ostvarenjima "Un moment d’éragement", rimejku istoimene komedije iz 1977. godine, sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, kao i po uspešnoj komediji o odrastanju "LOL", od koje je kasnije napravljen rimejk istog naslova u holivudskoj produkciji, takođe u režiji Azuelosove.

"Dalida"
prati turbulentan život slavne pevačice koja je pevala na preko deset jezika, osvojila najznačajnije, svetske muzičke nagrade i priznanja, ali i isto tako nije imala sreće u privatnom životu što je dovelo do njene prerane smrti 1987. godine. O značaju i popularnosti Dalide u prilog govori da se njen spomenik nalazi u središtu Monmartra, najpoznatijeg umetničkog kvarta na svetu. "Dalida" je ujedno i spektakl, pored toga što je intimni portret velike zvezde i pokušava gledaocima da prikaže i drugu stranu medalje. Scenario za film "Dalida", napisan je po romanu Dalidinog mlađeg brata Orlanda.

Uz poznatije kolege iz Italije i Francuske, na čelu sa poznatim glumcem i rediteljem Vinsentom Perezom, Sveva Alviti u naslovnoj roli čini glumačku podelu filma Dalida. Svevi Alviti, mladoj i relativno nepoznatoj italijanskoj glumici, kritike već prognoziraju veliku karijeru, što u Italiji, što u Francuskoj, nakon filma "Dalida" gde debituje u francuskom filmu.

 

Projekcije: 28. februara (Sava centar) u 19 sati (400RSD),  1. marta (Sava centar) u 11 sati (300RSD).

makonda-tracker