posledice oseća svakog dana

"Zlostavljana sam sa 12 godina, a CRKVA JE SVE PRIKRILA!" Ispovest poznate lepotice o životu u Jehovinim svedocima

1

Nakon što se obratila majci, zajednica kojoj su pripadale održala je sastanak posle kog se osećala bespomoćno

rebeka i džejmi vardi
rebeka i džejmi vardifoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Rebeka Vardi, poznata učesnica rijalitija i supruga fudbalera Džejmija Vardija, jedna je od najpopularnijih žena u Engleskoj, a obično je u centru pažnje zbog skandala i luksuznog života.


Sada je, međutim, poznata žena fudbalera rešila da iskoristi svoju popularnost kako bi progovorila o problemu o kom se često ćuti čak i u današnje vreme i podigla svest o tome sa čime se suočavaju deca širom sveta.


Ona je, naime, podelila svoju ispovest o seksualnom zloistavljanju koje je, tvrdi, doživela kao dete, dok je njena porodica bila u Jehovinim svedocima.

 

Rebeka Vardi snimila je za britanski Chanel 4 dokumentarac u kom se našla u ulozi novinara i intervjuisala nekadašnje članove ove verske grupe.


Za mene je to kult – kaže Rebeka Vardi za The Mail. – Ljudi su manipulisani, ispranog mozga, ponašaju se kako su prisiljeni, a to se prenosi s generacije na generaciju. Kada se jednom nađete u tome, teško je sagledati širu sliku: da je to pogrešno i nemoralno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becky Vardy (@beckyvardy)


Ona je ispričala da je detinjstvo provela u strahu i da će "umreti u Armagedonu ako se ne bude dovoljno molila". Stalno je morala teži savršenstvu "da ne bi naljutila Boga", a kada je imala 11 godina osećala je svu moć koju je ova organizacija imala nad njenom porodicom.


Sledeće godine je, kako kaže, seksualno zlostavljana u Oksfordširu, a počinilac je bio čovek poznat porodici, koji nije bio Jehovin svedok.

 

Zlostavljanje je trajalo tri godine, a Rebeka se poverila svojoj majci, koja se obratila vođama Jehovinih svedoka kako bi joj rekli šta da čini. Prema Rebekinim rečima, njenoj majci je sugerisano da je devojčica "pogrešno protumačila dodirivanje kao znak naklonosti".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becky Vardy (@beckyvardy)


– To što mi se desilo u detinjstvu i dalje utiče na mene, svakog dana. Otkad sam imala oko 12 godina, bila sam zlostavljana. Umesto da dobijem podršku, ja sam okrivljavana, manipulisana da verujem da nije najbolje da odem u policiju – ispričala je Rebeka.


– Rekla sam mami šta doživljavam, a ona je plakala. Ali mi nije verovala. Rekla je mnogima u zajednici Jehovinih svedoka – kaže žena fudbalera.

 

Potom je organizovan sastanak na kom joj je objašnjeno da je pogrešno razumela naklonost čoveka koji je bio njen zlostavljač.


Bila sam savesna šta je ispravno, a šta pogrešno. A objašnjeno mi je da mogu da nanesem sramotu svojoj porodici – kaže Rebeka bolno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becky Vardy (@beckyvardy)


Zbog svega je počela da krivi sebe, osećala se da nije dovoljno dobra i da je zaslužila horor kroz koji je prošla kao dete.


U svom dokumentarcu, Rebeka je pronašla slične slučajeve žena koje su doživele zlostavljanje, a zajednica im, tvrdi ona, nije dozvolila da potraže pravdu.


Kao odrasla osoba, Rebeka Vardi otišla je u policiju, a njen zlostavljač je sve priznao tek na suđenju.


Ona je, inače, godinama u braku s fudbalerom Džejmijem Vardijem, kog je upoznala kad je angažovana da isplanira njegovu žurku povodom 27. rođendana, a venčali su se 2016. godine.

 

rebeka i džejmi vardi
rebeka i džejmi vardifoto: EPA/OLIVER WEIKEN

Sada zajedno žive u velikoj porodici: imaju dvoje zajedničke dece i još iz ranijih veza jer Džejmi ima ukupno četvoro mališana, a Rebeka petoro.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becky Vardy (@beckyvardy)

 

DOPUNA

Nakon objavljivanja ovog članka, redakciji portala Glossy obratilo se Odeljenje za odnose s javnošću Jehovinih svedoka, s reakcijom na navode koje je Rebeka Vardi iznela u svojoj ispovesti.

 

Kako se ističe u saopštenju, gospođa Vardi nikada nije bila Jehovin svedok, te je ova verska organizacija ističe da je "apsurdna tvrdnja da su starešine 'zataškale' njeno zlostavljanje", kao i da verske publikacije Jehovinih svedoka "nikada nisu obeshrabrivale vernike da prijave navode o zlostavljanju dece vlastima".

 

U izjavi se dalje navodi da su gospođa Vardi i njena porodica, kao i svi ostali građani, "imali slobodu da prijave slučaj nadležnim organima".

 

 

makonda-tracker