turbulentan put

Britanski monarh koji je 70 godina čekao da dođe na PRESTO: Životna priča kralja Čarlsa III puna je uspona i padova

0

Privatni život britanskog kralja je često umeo da zaseni sva njegova zalaganja i i njegove doprinose britanskog monarhiji.

Kralj Čarls III biće krunisan 6. maja.
Kralj Čarls III biće krunisan 6. maja.foto: Andrew Milligan / AFP / Profimedia

Uskoro se bliži krunisanje kralja Čarlsa III, a tog 6. maja će sve oči biti uprte u novog britanskog kralja koji je na presto došao nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete Druge 8. septembra prošle godine.

 

I dok je njegova majka oborila rekord kao britanski monarh koji je najduže vladao, Čarls drži rekord kao britanski monarh koji je najviše čekao na tron.

 

Nažalost, Čarls je na tron stigao u jeku zahlađenja odnosa sa svojim mlađim sinom i snajom, princem Harijem i Megan Markl i njihovim medijskim iskoračenjem i iznošenjem brojnih optužbi na račun britanske kraljevske porodice u okviru dokumentarca "Hari i Megan", a posle toga i u memoarima "Rezerva" koje potpisuje vojvoda od Saseksa

Ko je kralj Čarls III koji je 70 godine čekao da postane kralj?

 

Čarls III je rođen 14. novembra 1948. godine u Londonu kao najstarije dete Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburga.

 

Imao je četiri godine kada je njegova majka došla na presto i kada je postao prvi u redu za britansku krunu. Sa pet godina je imao svoje prvo javno pojavljivanje na krunisanju svoje majke, kraljice Elizabete II. 

 

Njegovi roditelji su odlučili da prekrše tradiciju i da ga pošalju u školu umesto da ima privatne učitelje te je on postao prvi naslednik koji je dobio spoljno obrazovanje. 


Nakon kratkog privatnog školovanja u Bakingemskoj palati i u Londonu, Hempširu i Škotskoj, Čarls je 1967. godine upisao Triniti koledž u Kembridžu, a diplomiranjem je postao prvi naslednik britanske krune koji je stekao diplomu. 

 

Studirao je arheologiju, antropologiju i, na kraju, istoriju. U to vreme, 1969. godine, sa 20 godina dobio je titulu Princ od Velsa.

 

Čarls III je pohađao Kraljevski koledž vazduhoplovstva i Kraljevski mornarički koledž u Dartmutu, a prateći stope svog oca, dede i pradede, Čarls je služio u Kraljevskoj mornarici od 1971. do 1976. godine gde je upravljao helikopterima.

 

Kasnije je postao otvoreni kritičar moderne arhitekture.

Godine 1992. osnovao je Institut za arhitekturu princa od Velsa, koji je kasnije evoluirao u BRE Trust, organizaciju koja se bavi urbanom regeneracijom.

 

Jedno od veoma važnih pitanja za koje se Čarls III zalaže već 50 godina jeste briga za životnu sredinu.

 

On je oduvek skretao pažnju o zagađenju i pretnji koju predstavljaju neuništivi plastični kontejneri. 

On je takođe i strastveni pobornik održivosti.

 

Od „krčenja šuma i zagađenja okeana, princ je promovisao održivost kako bi osigurao da prirodna dobra od kojih svi zavisimo, između ostalog, zemlja, voda, šume, stabilna klima i riblji fondovi, opstanu za buduće generacije“, navodi se na sajtu tadašnjeg princa od Velsa.

Kako navodi royal.uk, Čarls III je pomogao u osnivanju više od 20 dobrotvornih organizacija. 

 

Međutim, uprkos svemu, njegov privatni život je možda čak i više od njegovih vrednosti i zalaganja zanimao britansku i svetsku javnost.

 

  • Brak sa Dajanom Spenser


Čarls je počeo da izlazi sa lejdi Dajanom Spenser 1980. kada je ona imala 19, a on 31 godinu, a interesantno je da je Čarls Dajanu upoznao tri godine ranije dok je izlazio sa njenom starijom sestrom Sarom.

U februaru 1981. objavljena je njihova veridba, što je izazvalo medijsku pomamu oko njihove veze.

 

Na pitanje tokom TV intervjua da li su zaljubljeni, Dajana je odgovorila: Naravno, dok je Čarls rekao - Šta god da znači biti zaljubljeni.

 

Već tada se pričalo da je princ od Velsa u vezi sa Kamilom Parker Bouls.

 

Ipak, do kraljevskog venčanaj je došlo, pa su se Čarls i Dajana venčali 29. jula 1981. godine u katedrali Svetog Pavla.

 

Taj dan je u Velikoj Britaniji proglašen državnim praznikom, a Dajana je postala prva Engleskinja od 1660. koja se udala za prestolonaslednika.

NJihov prvi sin Vilijam je rođen 21. juna 1982. godine, a dve godine kasnije 15.septembra na svet je došao i njihov drugi sin Hari. 

 

Međutim, kao što smo spomenuli, od samog početka veze Čarlsa i Dajane bila su govorkanja o neverstvu i da se princ od Velsa viđa sa Kamilom Parker Bouls što je sveukupno vremenom dovelo u pitanje brak Čarlsa i Dajane. A sa druge strane su stizale i priče o Dajaninom neverstvu Čarlsu.

Princ i princeza od Velsa su 1992. godine objavili da se rastaju, ali da će nastaviti da ispunjavaju svoje javne dužnosti i da dele odgovornost za podizanje svojih sinova.

 

Čarls i Dajana su se razveli 1996.godine, a godinu dana kasnije, princeza od Velsa je nastradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

 

Dajanu su i za života obožavali, a to osećanje poštovanja i idolopoklonstva je samo poraslo nakon njene smrti što je ugrozilo tradicionalni oblik monarhije koju je Čarls predstavljao.

 

  • Brak sa Kamilom Parker Bouls

 

Nakon višedecenijskog skrivanja veze, Čarls i Kamila su se verili 2004. godine da bi se venčali godinu dana kasnije.

 

Nakon toga, Kamila Parker Bouls je postala vojvotkinja od Kornvola. 

Venčanju nisu prisustvovali njihovi roditelji, tu je bio princ Vilijam i Kamilin sin, a kraljica je sa suprugom kasnije organizovala svečani prijem.

 

Britanska javnost nije bila oduševljena ovim venčanjem, ali na kraju krajeva ljubav zaista jeste pobedila. 

 

Kamila je nakon smrti kraljice Elizabete i dolaskom njenog supruga na tron, postala kraljica supruga, a nedavno je iz Velike Britanije stigla vest da će ona nakon krunisanja dobiti titulu kraljice.

 

Kako će izgledati krunisanje novog britanskog kralja, da li će porodične svađe zaseniti ovaj istorijski događaj, kao i u kom pravcu će vladati kralj Čarls III, ostaje nam da vidimo.

 

 

 

makonda-tracker