fascinantno

Rođen je ISPOD ZEMLJE, političku karijeru mu je uništila PROSTITUTKA: Životna priča Džerija Springera je UZBUDLJIVA

0

Legendarni voditelj preminuo je u 79. godini nakon borbe sa rakom 

foto: EPA / EVAN VUCCI
foto: EPA / EVAN VUCCI

Džerald Norman „Džeri“ Springer je američki tok šou voditelj koji je rođen u Engleskoj, a proslavio se kontroverznim tabloidnim šouom, koji je nosio njegovo ime. 

 

Ova emisija je došla nakon mnogo napornog rada i političke ekspertize koju je uneo u svoju značajnu karijeru u politici Ohaja. Springer je karijeru započeo u advokatskoj firmi nakon što je završio prava na Univerzitetu Northvestern.

 

Tada je imao dovoljno sreće da stupi u kontakt sa senatorom Robertom Kenedijem, koji ga je zamolio da radi na njegovoj predsedničkoj kampanji, ali čim je Springer prešao na to, Kenedi je ubijen i ostavio ga je da se oseća potpuno slomljeno.

 

 

Zatim je odlučio da se pridruži politici i bio je pet mandata na funkciji u gradskom veću Sinsinatija i dva mandata kao gradonačelnik grada Sinsinatija. Iako je težio da bude guverner Ohaja, to se nije ostvarilo i umesto toga je postao politički reporter i komentator.

 

Početkom 90-ih dobio je 'The Jerry Springer Show', što ga je odvelo do vrhunaca njegove karijere kao televizijskog voditelja.

 

Džeri Springer je rođen u Londonu, u Engleskoj, u porodici Margo i Ričarda Springera. Rođen je, kako je i sam više puta govorio, ispod zemlje. Naime, njegova majka se porodila u stanici metroa Hajgejt u Londonu, jer je u to vreme korišćena kao sklonište od nemačkih napada tokom Drugog svetskog rata.

 

Život čuvenog voditelja bio je veoma uzbudljiv
Život čuvenog voditelja bio je veoma uzbudljivfoto: Gustavo Caballero / Getty images / Profimedia


Springer je odrastao u Istočnom Finčliju gde je njegov otac posedovao prodavnicu cipela, a majka bila bankarska službenica. Godine 1949. porodica Springer emigrirala je u Sjedinjene Države i počela da živi u Kvinsu u Njujorku.


Pohađao je Univerzitet Tulane, Nju Orleans, Luizijana, da bi stekao diplomu umetnosti, a diplomirao je političke nauke. Kasnije 1968. Springer je dobio diplomu doktora prava na Univerzitetu Northvestern.

 

Kenedijevo ubistvo ga je ostavilo da se oseća emocionalno traumatizovano i odlučio je da nastavi sa Kenedijevom političkom ideologijom. Springer je počeo da radi u advokatskoj kancelariji Frost & Jacobs u Sinsinatiju.

 


Springer je morao da podnese ostavku iz gradskog veća Sinsinatija 1974. na osnovu toga što je unajmio prostitutku. On je o tome jasno govorio u štampi, a tadašnji politički analitičari su predviđali da je njegova politička karijera gotova.


Godine 1971. izabran je za gradonačelnika Sinsinatija, nakon što je odslužio pet mandata u gradskom veću Sinsinatija. Bio je gradonačelnik dva mandata.
Konkurisao je za poziciju guvernera Ohaja 1982. godine, ali nažalost nije pobedio na toj poziciji i umesto toga je potpisao ugovor sa filijalom NBC-a u Sinsinatiju, VLVT, kao politički reporter i komentator.


Sa svojim stalnim uspehom na kanalu, Springer je imenovan za glavnog voditelja vesti i glavnog urednika, a za dve godine je postao broj 1. voditelj vesti u Sinsinatiju. Osvojio je deset lokalnih Emi nagrada za svoje komentare.

 

Proslavio se tok šouom koji je nosio njegovo ime
Proslavio se tok šouom koji je nosio njegovo ime foto: S Meddle/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia


„The Jerry Springer Show“ je prvi put emitovan 1991. godine; dizajnirao ga je VLVT i bavio se temama kao što su beskućništvo i politika oružja. Emisija je posle tri godine dobila novi imidž, obraćanjem senzacionalizovanim temama tabloida, kako bi je popularizovala.

 

Od 2000-2001, vodio je tok šou u stilu Dejvida Letermana u Velikoj Britaniji za Channel 5, pod nazivom „Kasno uveče sa Džerijem Springerom“. 


Godine 2005. lansirana je britanska verzija „The Jerri Springer Shov“ pod nazivom „The Springer Show“. Stekao je veliku popularnost iako je bila prigušena verzija originala. 

 

 

Džeri Springer se oženio s Micki Velton 16. juna 1973. godine i zajedno su imali jedno dete. Springer je bio takmičar u emisiji „Ples sa zvezdama“ 2006.

 

Springerova baka po majci, Mari Kalman, ubijena je u logoru za istrebljenje Čelmno, a istu sudbinu doživela je i njegova baka po ocu Selma Springer.

 

 

makonda-tracker