legenda

Preminuo jedan od najvećih umetnika u našoj eri: Čovek koji je probijao muzičke, rasne i filmske barijere

0

Čovek koji je toliko toga postigao u svom životu da će njegovo ime biti zlatnim slovima ispisano u istoriji.  

Hari je bio čovek koji je probijao muzičke, rasne i filmske barijere
Hari je bio čovek koji je probijao muzičke, rasne i filmske barijerefoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Hari Belafonte, pevač, glumac i aktivista koji probijao barijere u mnogim životnim poljima, preminuo je u 96. godini.

 

Belafonte je, može se reći, dobio velika priznanja za svako polje u kojem je delovao tokom svog života. Ipak, iako veoma talentovan glumac i pevač, "učiteljica života" na prvom mestu ističe njegove društvene zasluge.

 

Osim što se svom snagom borio da afroamerikanci u SAD dobiju puna prava šezdesetih godina prošlog veka, on se borio i protiv aparthejda i siromaštva, a bio je jedan od poklonika politike čuvenog kubanskog vođe Fidela Kastra, kao i Uga Čaveza, lidera Venecuele.

 

Gluma i muzika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by W.E.H. (@thankswhitney)

Rođen je velikom siromaštvu u njujorkškom Harlemu. Svašta je radio dok nije uplovio u umetničke vode. Neko vreme je živeo na Jamajci, školu je napustio, radio je kao ulični prodavac u "Velikoj jabuci", bio je u mornarici, radio je kao domar...

 

Međutim, u jednom trenutku je krenuo na časove glume zajedno sa čuvenim Marlon Brandom, a novac za časove je skupljao tako što je nastupio po pop i džez klubovima.

Jedan od njegovih albuma "Belafonte" bio je na prvom mestu čuvenoj Billboardovoj listi 1956. godine, međutim njegovo naredno izdanje "Calypso" bilo je još upečatljivije "Calypso. Prvi je čovek koji je u Americi prodao album u više miliona primeraka. Njegovi najveći hitovi su Day-O (The Banana Boat Song), Mary's Boy Child i Island in the Sun.

 

Kao glumac dobio je nagradu Toni, a pojavio se i u više filmova iz tog vremena.

 

Aktivizam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Shapiro (@billshapiro)

Kako je sam rekao dosta ga je usmerio čuveni Martin Luter King Junior, kome je čak pomogao i da izađe iz zatvora jednom prilikom. Borio se protiv segregacije na jugu SAD i aparthejda i AIDS-a u Africi, skupio je više od 60 miliona dolara za pomoć gladnima...

 

Često je kritikovao Baraka Obamu i Džordža Buša, dok je bio dobar se levičarkim liderima kao što su Ugo Čavez ili Fidel Kastro. Na meti su mu bili i Džej Zi i Bijonse.

 

 

 

 

 

makonda-tracker