SRČAN I VEOMA STRASTVEN

Odrastao je u NEMAŠTINI, borio se za ljudska prava, podržavao Kastra: Životna priča Harija Belafontea je IMPRESIVNA

0

Hari Belafonte umro je u 96 godini od zastoja srca u svom domu na Menhetnu 

foto: PA / PA Images / Profimedia
foto: PA / PA Images / Profimedia

Pevač, glumac, producent i aktivista Hari Belafonte, koji je svojom muzikom pomerao granice širom SAD-a i koji je otvorio nove staze afroameričkim izvođačima, preminuo je iznenada u svom domu. 

 

Nagrađivani izvođač na Brodveju i svestrana snimateljska i koncertna zvezda 50-ih, Belafonte postao je jedan od prvih poznatih crnih ljudi u Holivudu.

 

Osim muzikom Belafonte se bavio i produkcijom, a radio je i muziku za brojne filmove i serije. Njegova karijera se protezala i u novi milenijum, ali njegova posvećenost društvenim ciljevima nikada nije otišla u drugi plan.

 

 

Belafonte je bio važan glas u pokretu za građanska prava 60-ih, a kasnije se upustio u dobrotvorne aktivnosti u ime nerazvijenih afričkih nacija. Bio je otvoreni protivnik politike aparthejda u Južnoj Africi.

 

Među najpoštovanijim izvođačima svoje ere, Belafonte je osvojio dve Gremi nagrade (i nagradu za životno delo Akademije za snimanje 2000.), Tonija i Emija. 

 

Harold Džordž Belafonte mlađi je rođen u Njujorku, ali je sa 5 godina poslat da živi sa svojom bakom na Jamajci, a vratio se da pohađa srednju školu u Njujorku. 

 

Život Harija Belafontea bio je prožet borbom za prava crnaca
Život Harija Belafontea bio je prožet borbom za prava crnaca foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

 

Nakon služenja u ratu, Belafonte je gravitirao na njujorškoj pozorišnoj sceni. Rani mentor bio mu je poznati crni glumac, pevač i aktivista Pol Robson. Studirao je glumu kod Ervina Piskatora i pohađao predstave na Brodveju - uz jednu kartu koju bi davao u pauzi - sa još jednim mladim glumcem, Sidnijem Poatjeom.

 

Poput Poatjea, nastupao je u Harlemskom američkom crnom teatru.  Međutim, Belafonte je prvi put ostavio trag kao pevač u noćnim klubovima. Belafonte je započeo svoju pevačku karijeru u njujorškom Rojal Rust-u, a debitovao je 1949. za Rust Rekordsu. Ubrzo je razvio sve veće interesovanje za američku narodnu muziku.

 

Usledila je nacionalna turneja i sastanci u njujorškom Vilidž Vangardu i Blu Endželu. Ubruzo Belafonte je dobio ulogu pored Doroti Dendridž u filmu „Bright Road“ (1953).

 

 

Iste godine, Belafonte je dobio Tonija za najbolju izvedbu glavnog glumca u mjuziklu.

 

Za RCA Records debitovao je 1954. sa “Mark Tvain and Other Folk Favorites”; izveo je titularnu narodnu pesmu sa svojim gitaristom Milardom Tomasom u svom Tonijem nagrađenom mjuziklu na Brodveju. 

 

Te kolekcije su bile samo zagrevanje za „Kalipso“. Album iz 1956. izazvao je kalipso pomamu širom zemlje, proveo je neverovatnih 31 nedelju na prvom mestu i ostao je jedan od četiri najdugovečnija prva mesta na top listama u istoriji.

 

Iznedrio je Belafonteov prepoznatljiv hit, „Banana Boat Song (Dai-O)“, koji je bio na vrhu liste singlova pet nedelja. 

 

Hari Belafonte je preminuo od srčanog zastoja u 96. godini
Hari Belafonte je preminuo od srčanog zastoja u 96. godini foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

 

Belafonte je do 1961. godine snimio još pet najboljih albuma — uključujući dva seta uživo snimljena u Karnegi Holu. Njegova kolekcija „Sving Dat Hammer“ iz 1960. dobila je Gremi kao najbolji etnički ili tradicionalni folk album; dobio je istu nagradu za film „An Evening Vith Belafonte/Makeba“ iz 1965. godine, u saradnji sa južnoafričkom folklornom umetnicom Miriam Makeba.

 

Belafonte je bio čest gost u TV emisijama, a postao je i prvi crni izvođač koji je osvojio Emi sa svojim specijalom pesmom „Večeras sa Belafonteom“ iz 1959.

 

Svoje prve korake u filmskoj produkciji Belafonte je napravio sa dva igrana dela: dramom o kraju sveta „Svet, meso i đavo” (1959) i filmom o pljački „Ods Against Tomorov” (1960).

 

Međutim, nezadovoljan ulogama koje su mu bile ponuđene, ostao je odsutan sa velikog platna do kraja 60-ih i bavio se snimanjem i međunarodnim turnejama, a njegovo učešće u pokretu za građanska prava se produbljivalo.

 

 

makonda-tracker