ovo je istina

Nakon lažnog intervjua isplivale PRAVE NOVE INFORMACIJE: Kakvo je STANJE Mihaela Šumahera 10 godina od teške nesreće?

0

Jedan od najboljih vozača Formule 1 Mihael Šumaher neiscrpna je tema svih svetskim medija, a čini se da su nekima stvari malo izmakle kontroli 

foto: EPA/DIEGO AZUBEL
foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Nemački list Die Aktuelle objavio je navodni intervju sa legendarnim vozačem Formule 1 Mihaelom Šumaherom (54).

 

Iako se njegovo zdravstveno stanje pomno prati i dobro se zna da on nije u mogućnosti da komunicira, novinari se nisu libili da objave tekst na osnovu kojeg bi moglo da se zaključi suprotno.

 

Ipak, veoma brzo je postalo jasno da je u pitanju prevara, a gore pomenuti medij tek u poslednjem pasus sporonog teksta navodi da je razgovor vođen sa botom, veštačkom inteligencijom.

 

 

Novinari pomenutog lista su uz veliku fotografiju na naslovnoj strani istakli da su uspeli da intervjuišu vozača, ali je iz čitanja jasno da je reč o prevari.

 

Uz pomoć veštačke inteligencije, koja joj je omogućila da odgovara na pitanja umesto jednog od najboljih vozača u istoriji Formule 1, novinari su dobili odgovore na pitanja od javnog interesa.

 

Nigde na naslovnoj strani novina ili u opremi samog intervjua nisu istakli da je reč o razgovoru sa četbotom, odnosno veštačkom inteligencijom, već su to spomenuli usput na kraju teksta.

 

U kakvom stanju je danas Mihael Šumaher?
U kakvom stanju je danas Mihael Šumaher?foto: Profimedia

Odgovori su postali predmet rasprave i komentara, pa je veštačka inteligencija odgovorila da Šumaher „može da izdrži uz pomoć najbližih i da bez podrške porodice ne bi preživeo toliko teških godina”. Die Aktuelle je bio na udaru kritike zbog svega.

 

Podsetimo, Majkl, koji je inače iskusni skijaš, tog kobnog 29. decembra 2013. godine zalutao je sa staze u francuskim Alpima, pao i udario glavom o stenu. Njegov šlem mu je spasio život, ali je i ipak teško povređen.

 

Dva puta su ga operisali i stavili u veštačku komu. Posle toga o njemu se vrlo malo zna.

 

 

- Šumaher je budan, diše, srce ima lep ritam. Verovatno može da sedne, možda čak i da napravi korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga - rekao je renomirani neurolog Erih Riderer u dokumentarcu francuskog TMC-a.

 

Povremeno ga posećuje i Žan Tod, predsednik Svetske automobilske federacije (FIA), koji je istakao da Šumi ide putem svog sina.

 

- Naravno da ga prati. Bili bismo više nego srećni da imamo novog Šumahera u Formuli, a Mihaelu ću uvek reći isto: bori se. U odličnim je uslovima i ima odličnu negu - rekao je Todt.

 

 

 

makonda-tracker