zanimljivo

Ona (uglavnom) ne utiče na ishod izbora: Znate li zašto političari nemaju brade?

0

Političari različitih ideologija i iz različitih krajeva sveta razlikuju se po mnogim pitanjima, ali im je jedna stvar u ogromnom broju slučajeva zajednička. Naime, jedva ćete među njima pronaći nekog koji ima brkove i bradu. Zbog čega je tako?

foto: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia
foto: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia

Jedan od najprimetnijih detalja na licu Abrahama Linkolna nesumnjivo je bila njegova bujna i neobična brada bez brkova, koja je postala njegov zaštitni znak. Iako ga na svim portretima viđamo s bradom, zanimljivo je da ju je 16. američki predsednik imao samo četiri i po godine, zato što mu je jedan dečak rekao da mu je lice preusko i da mora da ga pokrije.

 

Međutim, brada je od Linkolnovog vremena do danas prava retkost kada je reč o političarima — na našoj političkoj sceni retki primeri su Aleksandar Šapić i Predrag Marković.

 

Aleksandar Šapić
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kako je pre nekoliko godina objasnila sociološkinja Rebeka Herik, svojim istraživanjem je utvrdila da manje od pet odsto članova američkog Kongresa ima bradu ili brkove i da od Vilijama Hauarda Tafta, dakle više od sto godina, nijedan predsednik nije posezao za ovim modnim detaljem.

 


Da bi utvrdila o čemu je reč, Herikova je sa svojim kolegama pokazala učesnicima istraživanja fotografije političara s bradom i bez nje, da bi im potom postavili nekoliko pitanja o utiscima koji su one ostavile.

 

Boris Džonson
foto: Profimedia

Utvrđeno da učesnici istraživanja — potencijalni glasači — smatraju da su muškarci s bradom muževniji (šta više, upotrebljena je reč "hipermuževni"!), ali to je mač s dve oštrice. Veća muževnost bila je u vezi s tim kako ljudi percipiraju njihovu kompetenciju, ali su učesnici za njih pre pomislili da bi mogli da nemaju jednak odnos prema ženama, odnosno da su seksisti.


Zanimljivo, brada uglavnom nema nikakve veze s tim koliko će glasova političar dobiti, pokazalo je istraživanje.

 

Džastin Trudo
foto: Profimedia

S obzirom na to da nema predsedničkih i drugih kandidata s bradom, lako je pretpostaviti da ona može loše da se odrazi za ishod izbora. Međutim, naše istraživanje je pokazalo da muškarci s bradom mogu da budu izabrani, iako bi neki glasači, posebno žene i feministi, mogli u manjoj meri da glasaju za njih — napisala je Rebeka Herik.


Ovim istraživanjem utvrđeno je i da žene smatraju da su muškarci koji imaju bradu privlačniji.

 

 

makonda-tracker