ZAŠTO BAŠ SADA?

Dok zemlja gori, ona radi OVO: Lepa francuska ministarka izazvala BES građana i kolega - sve pršti od kritika

0

Marlen Skijapa odlučila je da se fotografiše za sporni časopis, a reakcije njenog naroda su burne 

foto: Jonathan Rebboah / Panoramic / Profimedia
foto: Jonathan Rebboah / Panoramic / Profimedia

Francuska ministarka Marlen Skijapa odlučila je da se pojavi na naslovnoj strani časopisa Plejboj. Ipak, to neće biti klasično fotografisanje, jer će se ona pojaviti potpuno obučena.

 

Njen intervju će obuhvatiti čak 12 stranica francuskog izdanja popularnog magazina. U aprilskom broju časopisa govori o pravima žena i LGBTQ osoba.

 

Njenu odluku da se pojavi na naslovnoj strani kritikovale su pojedine kolege političari, koji se trenutno suočavaju sa nemirima u javnosti zbog Makronovih penzionih reformi.

 

 

Predlog za povećanje starsone granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine izazvao je masovne i nasilne štrajkove kakve Francuska godinama nije videla.

 

- Gde je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati da rade još dve godine duže, koji protestuju, kojima se ovi dani neće platiti, koji nemaju da jedu zbog inflacije. Nemam problema s tim da se ženska tela izlažu bilo gde, ali postoji društveni kontekst - rekla je predstavnica Zelenih Sandrin Rosu.

 

 

Ona nije bila jedina žena i političarka koja je osudila ovaj potez Marlen. Takođe, i francuska premijerka Elizabet Born navodno je pozvala telefonom Šipu kako bi joj rekla da poziranje za Plejboj  nije prikladno, a naročito nije normalno da to uradi sada.

 

Ipak, Šipa nije stajala po strani, već je branila svoju odluku na Tviteru.

 

- Branim prava žena da rade što žele sa svojim telima: svuda i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to licemerima ili ne - poručila je ona.

 

 

Skijapa je inače bila autorka i blogerka koja se bavila ženskim pitanjima, pre nego što ju je Makron imenovao za ministarku 2017. godine. Dok je bila na funkciji ministra za jednakost, uvela je zakone kojima će prozivke i ulično uznemiravanje učiniti nezakonitim. Ona je takođe svojevremeno pohvalila francusku kampanju pokrenutu na društvenim mrežama još u doba #MeToo pokreta, pod nazivom "expose your pig".

 

 

 

makonda-tracker