Sudbinski završila na takmičenju

Karijeru započela na najvećem takmičenju! Prva jugoslovenska predstavnica na Evroviziji izgubila cipele i torbicu

0

Ljiljana Petrović je 1961. godine osvojila 8. mesto predstavljajući Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Kanu.

foto: Printscreen/Youtube/ESC:56-73
foto: Printscreen/Youtube/ESC:56-73

Davne 1961. godine na Evroviziji se pojavila i Jugoslavija, a prva jugoslovenska predstavnica je bila Ljiljana Petrović koja je te godine napustila sa pesmom "Neke davne zvezde" u Kanu.

 

Ove godine kada se Evrovizija održavala u Kanu, ovo muzičko takmičenje se organizovalo šesti put, a pored Jugoslavije su debitovale još i Španija i Finska.

 

Učestvovalo je ukupno 16 zemalja i prvi put je izvedena pesma na jeziku iz slovenskih jezika, srpskohrvatskom.

 

  • Osmo mesto za Jugoslaviju

 

Pesmu sa kojom je Ljiljana Petrović predstavljala Jugoslaviju je komponovao Jože Privšek dok je čuveni pesnik Miroslav Antić napisao tekst pesme.

Jugoslavija je osvojila osmo meste, a iako je te godine pobedio Luksemburg sa pesmom "Nous les amoureux" koju je izvodio Žan Klod Paskal, Jugoslavija je bila favorit među novinarima i producentima. 

 

- Uoči takmičenja i u samom finalu privukli smo veliku pažnju. Oko nas su se vrteli novinari i producenti. U nekim njihovim internim listama bili smo uvek na nekom od prva tri mesta, a među diskografskim predstavnicima na četvrtom. Deo medijske pažnje bio je uslovljen i time što smo bili prva socijalistička zemlja na Evroviziji – ispričala je Ljiljana jednom prilikom.

  • Sasvim slučajno "završila" na Evroviziji

 

Interesantno je da je Ljiljana svoju muzičku karijeru počela upravo na Evroviziji. Ubrzo nakon ovog takmičenja je ostvarila zavidnu karijeru.


- U izboru za jugoslavensku pesmu učestvovala su tri TV centra: Zagreb, Beograd i Ljubljana. Naš predstavnik se birao u Ljubljani i ja sam sasvim slučajno ušla u ovo takmičenje. Tih dana sam boravila u Ljubljani jer sam snimala svoju prvu ploču za Jugoton - ispričala je Ljiljana jednom prilikomza specijalno izdanje "Eurosong 90", a tekst je preneo Yugopapir.

 

Njenu ploču je čuo Jože Privšek i pomislio kako bi ona bila savršena za pesmu "Neke davne zvezde", a iako su ga mnogi odgovarali od toga jer nije imala nikakvog iskustva u muzici, on ih nije poslušao.

 

Tako je ona otpevala pesmu, pobedila i postala prva jugoslovenska predstavnica na Evroviziji.

 

  • Savet koji je dobila od Mike Antića

 

Pesnik Miroslav Antić joj je savetovao da bude odmerena i skromna, kao što priliči jednoj socijalističkoj zemlji.

- Miroslav Antić je nešto stariji od nas ostalih i zbog toga je sebi dao pravo da bude naš duhovni otac. Uoči nastupa upozorio me je da moram izgledati skromno i dostojno socijalističke zemlje iz koje dolazim. Tada je u modi bio lame i sve su pevačice bile obučene u blještave kombinacije, poput "božićnih jelki", kako je tada komentarisao Antić. Poslušala sam ga i obukla jednostavnu haljinicu, a pre izlaska na binu mi je Saša Novak nakačila broš - govorila je pevačica.

 

  • Peh na Evroviziji

 

Jugoslavensku predstavnicu su nakon nastupa okružili predstavnici medija i obožavatelji tražeći fotografije i autogram, a ona je u tom haosu izgubila obe cipele i torbicu.

 

- Nakon nastupa okružili su me gledoci tražili fotografije. Bile su u torbici, ali nisam mogla da ih izvadim u gužvi. Onda mi je neko oteo torbicu, a izgubila sam i obe cipele. Nakon sat-dva su mi vraćene prvo jedna, pa druga cipela, a onda i torba. U njoj nije nedostajalo ništa osim mojih fotografija - otkrila je Ljiljana, koja je kao što smo već rekli nakon Evrovizije ostvarila zavidnu karijeru.

 

LJiljana Petrović je kasnije pisala haiku poeziju, komponovala pesme, a 1991. godine je objavila svoju knjigu.

 

Preminula je 4. februara 2020. godine u 81. godini u Novom Sadu. 

 

makonda-tracker