delić istorije

Promenila je jedan život, a isprva je OTKRIVALA GRUDI: Zanimljiva priča o haljini u kojoj je Hale Beri osvojila OSKARA

0

Kada je Hale Beri postala prva Afroamerikanka koja je dobila najvrednije priznanje za jednu glumicu, ušla je i u modnu istoriju

Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godinefoto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Hale Beri je u martu 2002. godine ušla u istoriju – postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu.


U pitanju je bila njena uloga Leticije u filmu "Bal monstruma", a Oskar za Hale bio je pravo iznenađenje jer ona nije dobila Zlatni globus nešto ranije, a obično je to najava za to ko će odneti kući Oskara.


Glumica se, i sama šokirana i u suzama, popela na govornicu u jednoj od najlepših haljina koje smo imali priliku da vidimo u istoriji ove svečane ceremonije.


Samo se sećam da mi je Rasel Kroz govorio: "Diši". Onda sam dobila zlatnu statuetu u ruke i počela da govorim – sećala se godinama kasnije ovog trenutka glumica.

 

Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godinefoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji svetske kulture je upravo onaj u kom je Hale Beri uplakana održala govor kojim se zahvalila Akademiji i svima koji su doprineli i podržavali je tokom karijere. Deo tog trenutka bila je i haljina libanskog dizajnera Elija Saba, koju je Hale Beri nosile ove posebne večeri.

 

U pitanju je haute couture haljina bez rukava čiji je gornji deo providna bordo tkanina, a grudi prekriva raskošni vez u obliku cveća i listova. Od kukova počinje veličanstvena suknja burgundi nijansi, a čitav model je čist primer visoke mode, a vrlo, vrlo seksepilan.

 

Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godinefoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U tom trenutku, njegovu odeću nosile su kraljica Ranija od Jordana, Bridžet Fonda u jednoj prilici, kao i sama Hale više puta. Stilista Filip Bloč predložio je da glumica ponovo ponese Sabovu toaletu, koju je već imao rezervisanu neko vreme. On je, naime, planirao da druga glumica nosi ovu zoaletu na dodeli Emija, ali se predomislio jer je haljina bila posebna i on je verovao da treba da sačeka pravi momenat.


Čim ju je Hale Beri videla, znala je – to je to.


Ipak, haljina tada nije izgledala ovako i bila je isuviše odvažna jer je potpuno otkrivala grudi, pa ju je Bloč vratio Eliju Sabu, ali glumica nije mogla da prestane da razmišlja o njoj. Zato su je ipak odabrali, ali su zamolili kreatora da unese sitne izmene. Njegova saradnica Medlin Ejkenberg dodala je zatim vezene detalje sa druge haljine ovog dizajnera i bila je spremna da uđe u istoriju.

 

Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godinefoto: LEE CELANO / AFP / Profimedia

Sab se nije pobunio zbog ovih izmena, a kada se Hale Beri pojavila u ovoj haljini svi su bili očarani, uključujući i njega.


Bila je elegantna, hrabra i šik! Zbog nje se ime "Eli Sab" proslavilo. Dala mu je popularnost na međunarodnom tržištu – veruje kreator.


Odmah nakon toga, Eli Sab je pozvan u članstvo Sindikalne komore visoke mode, iako je već godinama izlagao svoje kolekcije i time postao prvi Libanac u ovom udruženju.

 

To je u tom trenutku bio i veliki izuzetak jer je izraz haute couture zaštićen zakonom, pa komisija određuje čiji rad zadovoljava kriterijume da može da se svrsta u ovu kategodiju. Isprva je komisija prihvatala samo kreatore koji su stvarali u ateljeu u Parizu, ali su vremenom počeli da budu prihvatani i oni koji nemaju bazu u Francuskoj.

 

 

Tako je Eli Sab priznat nakon ove haljine iako i danas pretežno stvara u Bejrutu, a prvi salon u parizu otvorio je tek 2006. godine.

 

 

makonda-tracker