ko bi rekao?

Otac je nije podržavao, glumu je završila kao student generacije: Detalji iz života Snežana Savić koji će iznenaditi sve

1

Ogroman glumački talenat Snežane Savić osvojio je Jugoslaviju 

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Čuvena glumica i pevačica Snežana Savić od malih nogu je želela da postane glumica. Ipak, taj put nije bio posut zvezdama od samog početka. 

 

Snežana je svojim talenom i neverovatnom lepotom osvojila brojnu publiku na prostoru bivše Jugoslavije. Odrasla je u porodici u kojoj je otac bio glavna figura, a majka ga je u velikom broju odluka podržavala.

 

Roditelji su joj bili strogi, za svoju devojčicu su želeli najbolje, a činilo se da im njena ideja o budućem zanimanju glumice nije baš prijala.

 

 

Snežanin otac nije podržavao njen izbor da bude glumica, ali ipak od majke je imala vetar u leđa. Ono što je bilo presudno ipak je bila podrška koju je dobila na prijemnom ispitu na Fakultetu dramskih umetnosti.

 

Od prvog dana studija se trudila da opravda poverenje, a to se ispostavilo kao odličan recept za uspeh. Završila je glumu kao student generacije, i to u žestokoj konkurenciji.

 

– Praktično, niko me nije podržavao. Nisu oni meni branili u smislu da je to bilo izričito, da je to bilo: „To ne možeš da radiš!”. To su ljudi patrijarhalnog duha, koji su smatrali da bi trebalo da se bavim nekim običnim zanimanjem, zbog stabilnosti, neke sigurnosti, uslovno rečeno normalnosti, jer gluma je poziv koji ujek donosio onaj prefiks škakljivog - rekla je ona, pa je dodala:

 

Snežana je glumu završila kao student generacije
Snežana je glumu završila kao student generacije foto: Printscreen / RTS

 

- Pogotovo otac, strog i patrijarhalan, smatrao je da njegova ćerka treba da se bavi nekim zanimanjem koje bi trebalo da ima veći respekt u društvu i koje će da obezbedi bolju egzistenciju. Nije bilo nekog burnog reagovanja, ali da su bili srećni zbog toga, nisu – bila je iskrena Snežana u intervjuu za “Azru”.

 

Nakon što se oprobala u brojnim ulogama Snežana je odlučila da ostane slobodna umetnica. I taj status zadržala je tokom svoje zaista impresivne karijere.

 

Uloge joj nikada nije bilo teško da dobije, a njena lepota joj je pomogla da uvek igra zavodnice. Osim u ulozi Nine, veliku pažnju plenila je i kao Malina Vojvodić u “Srećnim ljudima”.

 

 

Kako je njena karijera odmicala tako je i ona sama uviđala da osim glumačkog talenta ima i velik talenat za muziku. Te 1984. odlučila je napraviti prekretnicu i oproba se i u estradnim vodama. I ponovo pogodak. Muzika joj je svaršeno legala, što potvrđuje i činjenica da je zdala čak 12 albuma narodne muzike.

 

Osim veoma zanimljive karijere Snežana je imala buran i privatni život. Lepa glumica i pevačica iza sebe ima dva braka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dejanbegovic (@dejanbegovic)

 

Prvi put se udala tokom studiranja, ali brak nije dugo trajao. Drugi put, udala se za reditelja Dragoslava Lazića i s njim dobila ćerku Anitu.

 

– Lepo je imati decu. Međutim, ja sam otišla od Anitinog oca. Razišli smo se i nisam želela da joj stvaram traumu, da ima dva oca, dve mame. Smatrala sam da joj je jedna trauma dosta u životu, a to je što njeni roditelji ne žive zajedno. Da još naknadno doživljava rivalitet s decom koju bih ja imala s nekim drugim čovekom, to sam izbegla, vrlo svesno žrtvujući se da ona ne bi bila povređena drugi put – kazala je.

 

 

 

makonda-tracker