zanimljiv put

Rođen je u Beogradu, 8 meseci bio prikovan za krevet: Mladić neobične životne priče danas je GLAVNA VEST u svetu sporta

0

Mnogi su danas prvi put čuli ime Matije Pecotića, ali je on jedna od vodećih tema u svetu tenisa i sigurno neko o kome će se dugo pričati

Hrvatski teniser Matija Pecotić imao je nesvakidašnji put do prve ATP pobede
Hrvatski teniser Matija Pecotić imao je nesvakidašnji put do prve ATP pobedefoto: Andrew Patron / Zuma Press / Profimedia

Hrvatski teniser Matija Pecotić (33) ostvario je najveći uspeh u karijeri savladavši Džeka Soka, sportistu iz prvih 10 na ATP listi, na samom početku tunira u Delrej biču.

 

On je ostvario rezultat 2:1 (2:6, 6:4, 6:4) i postao instant vest u svetu, koliko zbog velikog dostignuća, toliko i zbog njegove nesvakidašnje životne priče.


Matija je rođen u Beogradu 3. jula 1989. godine, a kada je imao samo tri godine, sa porodicom se preselio na Maltu. Tamo je počeo da trenira tenis, kojim se profesionalno bavi od 2014. godine.

 


Međutim, zbog zdravstvenih problema, morao je da napravi pauzu 2016. godine. Kako je ispričao jednom prilikom, pre Australijan opena 2016, kada se nadao većem uspehu u tenisu, doživeo je stafilokoknu infekciju zbog koje je njegova karijera morala da sačeka.


Imao sam infekciju stafilokokom i bio prikovan za krevet osam meseci. To je poremetilo moj teniski put i karijeru – rekao je on sa žaljenjem.

 

Ipak, nije trošio vreme uzalud. Upisao je Poslovnu školu Univerziteta Harvard, gde je diplomirao tri godine kasnije, a potom se otisnuo u svet biznisa. Zaposlio se kao direktor tržišta kapitala u investicionoj kompanijiWexford Real Estate Investors“, ali se nije odricao tenisa i stalno se vraćao svom omiljenom sportu.


Na Harvardu se povezao sa Endruom Ruebom, koji je deo stručnog štaba teniske ekipe Harvarda, te je Matija postao volonter na mestu pomoćnog trenera.

 


– Rekao mi je: "Čuli smo da si opet u kampusu i voleli bismo da se pridružiš momcima". Nisam tada igrao tenis neko vreme, ali rekao mi je da sam dobrodošao da dođem kada god poželim. Uskoro sam bio s momcima, šest dana nedeljno. Počeo sam ponovo da igram tenis i otkrivam svoju ljubav prema ovoj igri – objasnio je sportista.


Nastupao je i za teniski tim Univerziteta Prinston, gde je postao igrač s najviše pobeda u istoriji ovog programa, kao i kapetan ekipe.


Ta strast bila je toliko jaka da je Matija shvatio da želi ponovo da pokuša da se ostvari kao profesionalac, te se vratio sportu. Usledila je pandemija virusa korona, koja mu je ponovo pokvarila planove, ali je on nastavio vredno da trenira.

 


Čak i danas, kada ima radno vreme od devet do 18 sati, on uspeva da kombinuje posao sa treninzima i posvećeno radi na tome da usavrši svoj talenat.


Od 2023. deo je hrvatske reprezentacije, za koju je nastupio u dublu na turniru United Cup. U ovom trenutku, on zauzima 784. mesto na ATP listi, iza sebe ima pobede i nad Stefanom Kozlovim i Tenisom Sandgrenom, a očakeuje se da će biti u prvih 600 na svetu jer će napredovati bar za 100 mesta.

 

 

makonda-tracker