Tužna sudbina

Pre 10 godina smo je obožavali u popularnoj seriji: Malo ko zna da je naša pokojna glumica bila kuma Branke Katić

0

Napustila je Beograd da bi pobegla od smrti, a onda se vratila u glavni grad Srbije i preminula u 45. godini.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Branka Katić ne priča često javno o svom privatnom životu, a pogotovo ne nekim teškim trenucima, pa zato i ne čudi što malo ljudi zna ko joj je bila kuma, iako smo i nju često gledali na malim ekranima.

 

Brankina kuma imala je jednu od glavnih uloga u domaćoj seriji koja je bila veoma popularna pre nekih desetak godina - Žene sa Dedinja.

 

Žene sa Dedinja su pratile doživljaje dama iz ovog beogradskog naselja, kao i sve njihove zgode i nezgode.

 

 

Kuma Branke Katić Irena Mičijević u ovom ostvarenju tumačila je mnogima jedan od omiljenih likova - advokaticu Klaru. Takođe, Irena je bila u jako dobrim odnosima sa Lenom Bogdanović, sa kojom je uz Anđelku Prpić igrala u Ženama sa Dedinja. 

 

Sa koleginicama iz serije Žene sa Dedinja
Sa koleginicama iz serije Žene sa Dedinjafoto: Nebojša Mandić

Irena je rođena 1972. godine, sa samo 16 godina uspela je da upiše FDU, a debitovala je u TV drami Velika mala matura 1991. godine. Međutim, ubrzo nakon toga Irena odlučuje da napusti Srbiju, zbog rata koji je tada tinjao na području bivše Jugoslavije. Kako bi pobegla od smrti i razaranja, prvo je otišla u Španiju.

 

- Otišla sam zato što sam imala 21 godinu i želela sam da razmišljam o budućnosti i životu, a ne o smrti, stradanju i ubijanju. Nisam mogla da opstanem u takvoj sredini i smatrala sam da, ako već ne mogu ništa da promenim, najbolje je da bar ne učestvujem u svemu što se oko nas dešavalo. Volela bih da su mnoge stvari drugačije, ali su uslovi jednostavno bili takvi. Naša sadašnjost pretrpana je posledicama s kojima se neminovno suočavamo, hteli mi to ili ne - rekla je glumica u intervjuu za “Press” 2010. godine.

 

Irena
Irena foto: Youtube Printscreen

Irena je nakon punih 10 godina života u Španiji odlučila da se preseli u London, u kome je živela sa ćerkom i suprugom Sinišom Rodićem, poznatim arhitektom.

 

- Izmičem se svakoj definiciji, jer teško je definisati šta je čovek, osim onoga što sigurno jeste - hrpa kostiju, mesa, osećanja i misli. U tom smislu, London mi kao veliki grad prija. Možda nikada nećeš upoznati osobu pored sebe, ali njen izraz lica krije ko zna kakvu priču, koja ti dođe kao uteha da nisi jedini koji patiš, razboljevaš se, preživljavaš - ispričala je Irena svojevremeno za Večernje novosti.

 

Irenu smo mogli da gledamo u Ženama sa Dedinja, ali i nekim engleskim ostvarenjima
Irenu smo mogli da gledamo u Ženama sa Dedinja, ali i nekim engleskim ostvarenjimafoto: Youtube Printscreen

Bilo joj je bitno da bude slobodna, ali je zbog te želje morala da pretpri i posledice.

 

- Jedino što sam i želela jeste da budem slobodna i da nikome ne moram da objašnjavam zašto živim kako živim. Osećaj slobode, ipak, nije došao bez žrtve. Jer, nije uvek lako da balansiraš na tom oblaku na kojem si sam- pričala je Irena

 

Irena, koju smo mogli da gledamo u domaćim ostvarenjima Pun mesec nad Beogradom, Mali svet, i Flešbek, proslavila se i u mnogim britanskim projektima. A u jednom trenutku se, nakon dugo vremena provednog u inostranstvu, vratila u Srbiju kako bi snimala seriju "Žene sa Dedinja".

 

Nakon serije Irena se vratila u Londonu, gde je živela pravu idilu sa suprugom i ćerkom, a i njena kuma Branka Katić je takođe u tom periodu bila u prestonici Engleske.

 

Međutim, Ireni je u jednom trenutku dijagnostikovan kancer limfnih žlezda.

 

Irena je počela lečenje u Londonu
Irena je počela lečenje u Londonu foto: Youtube Printscreen

Lepa glumica je počela lečenje u Londonu i činilo se da sve ide u dobrom pravcu. Kako su tada mediji pisali, lekari su bili sigurni da će se oporaviti. Irena, koja se tada osećala dobro, odlučuje da dođe u posetu Beogradu. Nažalost, tokom boravka u Srbiji, njeno stanje se naglo pogoršava i posle nekoliko dana Irena je preminula.

 

Sudbina je izgleda htela da glumica, koja je dobar deo života provela u Španiji i Engleskoj, ipak skonča u rodnom gradu i to sa samo 45 godina. Irena je preminula 10. septembra 2017. godine.

 

- Kako je to surovo da jedna tako dobra i mlada glumica ode. Uvek nasmejana i ljubazna. Igrali smo u filmu Mali svet. Neka ti na onom svetu bude bolje, draga, Irena - bio je skrhan tada naš glumac Lazar Ristovski.

 

 

 

 

makonda-tracker