nije znala da je princ

Njen otac je bio NEPOŽELJAN na venčanju: Životna priča kraljice koja se zbog ljubavi odrekla karijere

0

Holandska kraljica Maksima je budućeg supruga upoznala na zabavi i nije joj se dopao "na prvi pogled", a on nije želeo da joj odmah kaže da je princ. 

Njenu kraljevsku bajku prekinula je tragedija od koje se nikad nije oporavila.
Njenu kraljevsku bajku prekinula je tragedija od koje se nikad nije oporavila.foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Maksima Zoregijeta Čeruti je rođena 17. maja 1971. godine u Buenos Ajresu u Argentini, kao ćerka Horhea Horacija Zoregijetea bivšeg ministra poljoprivrede pod argentinskom vojnom diktaturom Horhea Videla i Marije del Karmen Čeruti de Zoregete.

 

Diplomirala je ekonomiju na Katoličkom univerzitetu u Argentini 1995. godine, a kasnije je radila za međunarodne kompanije u Bunes Ajresu, Njujorku i Briselu.

 

  • Kad ga je upoznala, nije znala da je princ


Dok je radila u Njujorku, bila je poslata na u Sevilju gde je na zabavi upoznala holandskog prestolonaslednika princa Viliema-Aleksandera.

 

Na početku joj nije bio interesantan, ali je odlučila da mu pruži šansu i nakon nekoliko susreta, veoma joj se dopao.

Maksima je postala holandska državljanka 2001. godine
Maksima je postala holandska državljanka 2001. godinefoto: PPE / ddp USA / Profimedia

Princ joj nije otkrivao svoje poreklo odmah i na prvih nekoliko sastanaka joj nije rekao ko je, jer je želeo da se uveri da joj se dopada zbog njega samog, a ne zbog njegove titule. 

 

Vezu su započeli 1999. godine, a za manje od godinu dana Maksima se preselila u Brisel. Neko vreme su vezu držali u tajnosti. 

 

Prvi test njihova ljubav je prošla kada su mediji saznali za njihovu vezu i njeno poreklo tačnije ko je njen otac. Međutim, kraljica Beatriks im je dala svoj blagoslov jer je i ona sama prošla kroz isto kada je želela da se uda za nemačkog diplomatu Klausa von Amsberga, čije se ime povezivalo sa nacizmom.

Maksima Zoregieta je 2001. godine postala zvanično holandska državljanka i to na svoj rođendan.

 

  • Njen otac nije mogao da prisustvuje venčanju

 

Princeza Maksima i princ Vilem-Aleksandar venčali su se 2. februara 2002. u Beurs van Berlage u Amsterdamu.

Međutim, njenom ocu nije bilo dopušteno da prisustvuje venčanju. 

 

– Kao ćerki, bilo mi je neizmerno teško što moj otac neće biti tamo, ali tako je moralo biti i shvatam stav naroda Holandije po tom pitanju – rekla je Maksima svojevremeno. 

Godinu dana nakon venčanja, dobili su svoju prvu ćerku Amaliju (20), a potom su postali bogatiji za princezu Aleksiju (18) i Arijanu (16). 

 

  • Kraljica je postala 2013. godine

 

Kraljica Beatriks je 30. aprila 2013. godine abdicirala u korist sina, tako da je on postao prvi muškarac na holandskom tronu od 1890. godine i sa 46 godine najmlađi evropski kralj. 

 

Time je i Maksima postala holandska kraljica, a već dotad je uveliko prekinula svoju karijeru ekonomiste i posvetila se kraljevskim dužnostima.

  • Rođena sestra je izvršila samoubistvo

 

Njenu bajku prekinula je 2018. godine tragedija koju nikad nije prebolela.

 

Njena mlađa sestra Ines Zoregeta imala je 33 godine kada je pronađena obešena u svom stanu u Argentini. 

 

Kraljica Maksima je jednom prilikom govorila o neposrednim okolnostima koje su dovele do ovog događaja. 


– Moja slatka i talentovana sestra je takođe bila bolesna. Nije mogla da pronađe sreću i nikako joj nije bilo bolje. Jedina uteha nam je to što je konačno pronašla mir– izjavila je kraljica Maksima tada.

 

makonda-tracker