imala je teško detinjstvo

Rat joj je odneo stan, obe sestre izgubila za nekoliko dana: Potresna sudbina jedne od najboljih jugoslovenskih pevačica

0

Pevačica Jadranka Stojaković je provela 23 godine u Japanu, a tamo je i saznala da je izgubila stan u ratu, ali i da joj je sestra preminula. Nesreće u njenom životu su se samo nizale, a ona do kraja nije izgubila nadu.

Jadranka Stojaković je otpevala 'Što te nema' i 'Sve smo mogli mi' koji ulaze u antologiju jugoslovenske muzike
Jadranka Stojaković je otpevala "Što te nema" i "Sve smo mogli mi" koji ulaze u antologiju jugoslovenske muzikefoto: Printscreen/Youtube/trista300

Pevačica Jadranka Stojaković rođena 24. jula 1950. godine u Sarajevu. "Sve smo mogli mi", "Što te nema", "Ima neka tajna veza" su hitovi koji su ostali iza nje, a u kojima se čuja ta seta u glasu koja dira i najtvrđa srca i koji su sasvim sigurno ušli u antologiju jugoslovenske muzike.

 

Međutim, njen život mnogi opisuju kao jedan od najtragičnijih među poznatim ličnostima na prostorima bivše Jugoslavije.

 

  • Teško detinjstvo

 

Od početka joj život nije bio lak. 

 

Život mi je bio težak još od detinjstva. Do pete godine živela sam s majkom, koja se selila iz mesta u mesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. Međutim, i oni su se selili po celoj Nemačkoj, Norveškoj i Španiji– pričala je Jadranka Svojevremeno za magazin Story.

  • Zimske olimpijske igre kao prekretnica u njenom životu


Svoju karijeru je započela kasnih 1970-ih godina i godinama je utabala svoj put kao kantautorka i autodka brojnih šansona i šlagera.

 

Radila je i primenjenu muziku za televiziju, a pozvali su je da napiše i uvodnu temu za 14. Zimske olipijske igre u Sarajevu 1984. godine.

 

Jedan japanski novinar koji je bio na Olimpijskim igrama je u Tokio odneo Jadrankine ploče i ona je dobila poziv da poziv da gostuje na petodnevnom festivalu koji se održavao povodom Prvog maja.

  • 23 godine u Japanu

 

To je bio početak njene neraskidive veze sa Japanom u kojem je provela 23 godine.

 

Kako je priznala, jedno vreme joj je bilo dobro u Japanu. Ali kada su počeli ratovi na našim prostorima, počela je psihički da posustaje. 

 

Samo sam razmišljala ko je od mojih živ, ko mi nije živ... Japan tada još nije priznao Bosnu i Hercegovinu, a meni je istekao pasoš. Naravno, oni su mi obezbedili dokumenta koja su bila potrebna da bih ostala tamo, ali kući nisam mogla. U Sarajevu sam imala rodbinu i tetku koja je umrla od gladi, ali nisam imala kud – prisećala se Jadranka svojevremenom.

 

Papire je uspela da dobije, ali u ratu je osim članova porodice izgubila i stan. 

 

Ostala sam bez svog stana u rodnom Sarajevu, u njega je ušao neki čovek koji ga je posle rata, dok sam još bila u Japanu, preprodao.–

  • Dve sestre su umrle jedna za drugom

 

Problem sa stanom je bio samo početak njenih nevolja. Velika tragedija joj se dogodila kada joj je preminula sestra.

 

Kada je došla u iz Japana kako bi sahranila sestru, na putu ka groblju je poginula njena druga sestra u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila automobilu koji je bio ispred Jadrankinog.

 

  • Zdravstveni problemi

 

Ubrzo su počeli i problemi sa zdravljem i to baš na koncertu u Japanu.


–Publika me je pozvala na bis, a kako Japanci vole pompezan izlazak na scenu u potpunom mraku, saplela sam se o kabl, pala i teško se ozledila. Nisam ništa slomila, ali povredila sam koleno, a zbog pada pri naglom trzaju glavom nešto se dogodilo s dovodom krvi u mišiće. Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna.– ispričala je Jadranka.

Ubrzo su joj dijagnostikovali amiotrofičnu lateralnu sklerozu.

 

Nije popustajala i uprkos bolesti je ostajala pozitivna i stvarala je muziku.

 

– Interesantno je to kada se u životu čovek zapita šta je to sreća i koliko svesno utičemo na svoje pozitivne misli, na svoja dobra dela. Ako mene danas pitate šta bih želela, to bi se odnosilo na sve. Volela bih da ljudi razmisle o sebi i o svom životu – rekla je ona u jednom od svojih poslednjih intervjua za Dnevni avaz.


Poslednje godine života je provela u Banjaluci gde je preminula 2015. godine

 

makonda-tracker