simbolično

Šta Lionel Mesi i Jelena Đoković imaju nešto zajedničko? Istim detaljem zbunili su svet, a iza svega stoji MOĆNA PRIČA

0

Nedugo nakon što je supruga Novaka Đokovića skrenula na sebe pažnju svetske javnosti neobičnom amajlijom, isto je učinio i Lionel Mesi.

foto: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ, EPA/ETIENNE LAURENT
foto: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ, EPA/ETIENNE LAURENT

Nakon osvajanja finala Svetskog prvenstva u Kataru, društvene mreže preplavili su snimci iz svlačionice Argentine. Slavljenička reprezentacija pevala je, veselila se i pozirala s peharom, a na jednoj od fotografija primećen je interesantan detalj na nozi kapitena Lionela Mesija.


Naime, fudbaler Pari Sen Žermena oko članka nosi crvenu tračicu, koja ima simbolično značenje.

 

Crvena traka oko zgloba Lionela Mesija
Crvena traka oko zgloba Lionela Mesijafoto: Lionel Messi/Instagram

U pitanju je traka koju je pre četiri godine Mesiju dao novinar Rama Pantaroto, a u pitanju je tračica za privlačenje sreće koja je pripadala njegovoj majci.


Moja mama te voli više nego što voli mene – rekao je Pantaroto dok je fudbaleru davao traka. – Nosim njenu crvenu traku za sreću. Ako želiš, mogu da ti je dam.


Lionel Mesi prihvatio je ovaj dar, a nedugo kasnije novinar je bio iznenađen kada ga je fudbaler posle konferencije za štampu pozvao i pokazao mu da nosi traku njegove majke oko skočnog zgloba.

Mama, Mesi je nosi – vikao je Pantarota u kameru.


Strana javnost zbunjena je ovim detaljem na Mesijevoj nosi, kao što je nedavno pažnju svetskih medija privukao crveni končić oko ruke Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića, dok je navijala za supruga u Torinu.

U našoj tradiciji dobro je poznat crven konac kao amajlija za zaštitu od uroka i privlačenje sreće, ali očigledno nije reč samo o srpskom običaju – u pitanju je talisman prisutan u mnogim kulturama.

 

Zašto se nosi crven konac?


Još uvek nije tačno utvrđeno odakle potiče tradicija nošenja crvenog konca oko zgloba ruke, a zabeleženo je da su ga još stari Kinezi vezivali svojoj "srodnoj duši".

 

U Kabali se veruje da crven končić od vune vezan oko ruke tera "zlo oko" ako se stavlja uz izgovaranje određenih stihova, a u hinduizmu ga na levoj ruci nose udate žene, dok ga na desnoj vezuju neudate. Ovaj detalj prisutan je i kod budista i Turaka.

 

Crven konac, Crveni končić
foto: IVAN KRYVOSHEI/Shutterstock

Što se tiče naših prostora, poznato je da su stari Sloveni nosili crvenu vunicu oko ruke kako bi prizvali boginju predenja Mikoš (u nekim izvorima Vidu, Svarogovu ženu) da zaštitili žene i njihovu decu. Crvena boja je kod Slovena bila i boja života, vatre, plodnosti, zdravlja, boja onostranog.


Međutim, u hrišćanstvu crveni končić nema nikakvu simboliku, pa je uglavnom u pitanju staro sujeverje.


Ipak, crvena boja jeste povezana sa hrišćanskom religijom – ona je simbol krvi koje su prolili Isus Hrist i njegovi apostoli, kao i mučenici koji su stradali zbog svoje vere.


U srpskom narodu je, uprkos preuzimanju hrišćanstva, opstao običaj vezivanja crvenog konca, za koji se veruje da čuva od zlih duhova, negativne energije i uroka.


Kako se vezuje crveni končić oko ruke?

 

  • Mora da ga veže bliska osoba sa dobrim namerama
  • Koristi se končić od čiste vune
  • Pravi se sedam končića i poželi želja za svaki od njih, a potom se jedan stavi oko ruke, a drugi se čuvaju kako bi se vezali kada taj pukne.
  • Čim se konac prekine, zamenjuje se novim kako se ne bi nagomilala negativna energija

 

 

makonda-tracker