simbolika

Detalj na ruci Jelene Đoković zbunio strance: Supruga srpskog tenisera nosi skupoceni nakit – ali i još nešto

1

Na našim prostorima ovaj detalj je svima dobro poznat, a koja se simbolika krije iza njega?

foto: Mark Large / dmg media / Profimedia
foto: Mark Large / dmg media / Profimedia

Novak Đoković trenutno se takmiči na turniru u Torinu, gde se plasirao u polufinale, a na tribinama je imao najvažniju podršku – svoje porodice.


Srpskog tenisera su bodrili sin Stefan, ćerka Tara i supruga Jelena, koja je, kao i obično kada vatreno navija za svog životnog saputnika, privukla mnogo pažnje.


Jedna od najbolje odevenih Srpkinja pojavila se ovom prilikom u zatvorenoj beloj bluzi i roze cipelama sa štiklom, a sve vreme je tapšala i radovala se sa svojim mališanima.

 

 

Tom prilikom gledaocima je "zapao za oko" jedan detalj na Jeleninoj ruci, a nije u pitanju skupoceni ručni sat već – crveni končić.

I dok se stranci na društvenim mrežama pitaju šta to nosi Jelena Đoković, nama na ovim prostorima je dobro poznato o čemu je reč, zar ne?

 


Zašto se nosi crven konac?


Još uvek nije tačno utvrđeno odakle potiče tradicija nošenja crvenog konca oko zgloba ruke, a zabeleženo je da su ga još stari Kinezi vezivali svojoj "srodnoj duši". U Kabali se veruje da crven končić od vune vezan oko ruke tera "zlo oko" ako se stavlja uz izgovaranje određenih stihova, a u hinduizmu ga na levoj ruci nose udate žene, dok ga na desnoj vezuju neudate. Ovaj detalj prisutan je i kod budista i Turaka.


Što se tiče naših prostora, poznato je da su stari Sloveni nosili crvenu vunicu oko ruke kako bi prizvali boginju predenja Mikoš (u nekim izvorima Vidu, Svarogovu ženu) da zaštitili žene i njihovu decu. Crvena boja je kod Slovena bila i boja života, vatre, plodnosti, zdravlja, boja onostranog.

 

Crven konac oko ruke
Crven konac oko rukefoto: IVAN KRYVOSHEI/Shutterstock

Međutim, u hrišćanstvu crveni končić nema nikakvu simboliku, pa je uglavnom u pitanju staro sujeverje.


Ipak, crvena boja jeste povezana sa hrišćanskom religijom – ona je simbol krvi koje su prolili Isus Hrist i njegovi apostoli, kao i mučenici koji su stradali zbog svoje vere.


U srpskom narodu je, uprkos preuzimanju hrišćanstva, opstao običaj vezivanja crvenog konca, za koji se veruje da čuva od zlih duhova, negativne energije i uroka.


Kako se vezuje crveni končić oko ruke?

 

  • Mora da ga veže bliska osoba sa dobrim namerama
  • Koristi se končić od čiste vune
  • Pravi se sedam končića i poželi želja za svaki od njih, a potom se jedan stavi oko ruke, a drugi se čuvaju kako bi se vezali kada taj pukne.
  • Čim se konac prekine, zamenjuje se novim kako se ne bi nagomilala negativna energija

 

 

makonda-tracker