prerano nas je napustio

"Danima se nije javljao na telefon": Otkriveni detalji smrti Dejana Tijaga Stankovića

0

Juče je domaću javnost potresla vest da je iznenada u 58. godini preminuo proslavljeni pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković.

Književnik i pisac Dejan Tiago Stanković
Književnik i pisac Dejan Tiago Stankovićfoto: Antonio Ahel/ATA Images

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 57. godini iznenada u svojoj kući u Lisabonu, potvrdila je njegova izdavačka kuća "Laguna", kako piše Kurir.


Pisac se, kako saznaje ovaj portal, danima nije javljao na telefon, a pronašli su ga prijatelji u kuhinji za stolom. Dejana su očekivali na slavi, za koju je, po želji prijatelja, napravio baklavu. Uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije, a sumnja se da je doživeo infarkt.


Isto se moglo pročitati i na društvenim mrežama. Stanković je rođen u Beogradu 1965. godine, a u svojoj biografiji napisao je da je u Srbiji živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine.

 

Književnik i pisac Dejan Tiago Stanković na druženju sa čitaocima povodom svog romana 'Estoril' 10. marta 2022.
Književnik i pisac Dejan Tiago Stanković na druženju sa čitaocima povodom svog romana "Estoril" 10. marta 2022.foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

- Spisateljski zanat naučio sam od najboljih, prevodeći književna dela. Tokom godina objavio sam neveliki broj prevoda, ali samo najznačajnijih pisaca, kako portugalskih na srpski, tako srpskih na portugalski. Bio sam pionir u tom poslu, pa sam mogao da biram. Posebno se ponosim prevodima Saramaga, Ive Andrića, Dušana Kovačević i Dragoslava Mihailovića. Potom sam počeo da pišem i na srpskom i na portugalskom. Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno u životu, tek u svojim četrdesetima, kada sam bio siguran da imam šta da kažem. Objavio sam knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam" i roman "Estoril", koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta sam osobito ponosan, ušao u školsku lektiru - ovako je o sebi zapisao pisac.

 


Napisao je romane "Zamalek" i "Estoril" i knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam". Bio je laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za Ninovu nagradu. Dobitnik je priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev", a posebno važno mu je bilo što je bio laureat nagrade Evropske unije za književnost.

 

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

 

 

makonda-tracker