naježićete se

Golman Argentine ima NEVEROVATNU ŽIVOTNU PRIČU! Zbog siromaštva je dom napustio kao dete, do juče je bio samo navijač

0

Ko je Emilijano Martinez, golman reprezentacije Argentine o kom se najviše pričalo tokom Svetskog prvenstva, a verovatno još više nakon Mundijala?

foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel
foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Golman fudbalske reprezenacije Argentine Emilijano Emi Martinez, poznat još i kao Dibu, oduševio je svet svojim maestralnim odbranama tokom Svetskog prvenstva u Kataru i na samom finalu protiv Francuske. Njegov tim odneo je pobedu, Martinez se ponovo istakao u odbrani penala, a čitava Argentina – zemlja svetskih prvaka – u transu je izvikivala njegovo ime.


Međutim, odmah posle meča, golman se našao u centru pažnje zbog primitivnih poteza. Prislonio je uz međunožje Zlatnu rukavicu, koju je dobio najbolji golman na turniru, pozvao na minut ćutanja za Kilijana Mbapea, nosio na proslavi u Buenos Ajresu lutku s Mbapeovom fotografijom preko lica...


Ko je golman Argentine Emilijano Martinez?


Emi Martinez rođen je 2. septembra 1992. u Mar del Plati, a prvi put je stao među stative u Independienteu. Budući da je živeo u vrlo siromašnoj porodici, rano se posvetio karijeri u nadi da će pomoći roditeljima, pa je tako još kao tinejdžer napustio svoju zemlju.

 

Emilijano Martinez
foto: EPA/Mariscal

Sa samo 16 godina dobio je stipendiju Arsenala i preselio se na drugu stranu Atlantskog okeana, a sa 18 godina je potpisao i profesionalni ugovor s londonskim klubom.

 

Nakon toga, proveo je godine na pozajmicama, te je nastupao za Oksford junajted, Šefild Vendsdej, Roteram, Hetafe, Reding… Čak i na tim pozajmicama često je samo sedeo na klupi, strpljivo čekajući svoju priliku. Bio je zvanično fudbaler Arsenala do 2020. godine, a za to vreme je za "tobdžije" zabeležio tek 15 nastupa, i to u manje važnim mečevima.

 

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Glyn Kirk/NMC/Pool


Pravi preokret u njegovoj karijeri dogodio se kada je Martinez imao 28 godina i kada je prešao u Aston Vilu. Odmah je tu dobio priliku da bude prvi golman, a uskoro je usledilo nešto što je smatrao čudom i vrhuncem svoje karijere – poziv da nastupi za fudbalsku reprezentaciju Argentine. Do tada je nacionalni tim za njega bio samo san.


Tokom Svetskog prvenstva 2014. pravio sam roštilj s porodicom. Tokom SP u Rusiji 2018. bio sam na tribinama sa svojim bratom i rekao mu da ću na sledećem ja biti na terenu – ispričao je nedavno Argentinac.

Tada su njegove reči zvučale samo kao maštarija, ali uskoro je Martinez pozvan da nastupa za najbolju ekipu zemlje na kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

 

Usledilo je neverovatno putovanje: već naredne godine je s Argentinom osvojio takmičenje Kopa Amerika, dobio je priznanje za najboljeg golmana, a zatim je u 2022. godine doživeo uspeh zbog kog nije mogao da prestane da plače nakon utakmice – trofej na Svetskom prvenstvu.

 

Emilijano Martinez
foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

 

makonda-tracker