trojica braće - 3 reprezentacije

Svoj karakter objašnjava porodičnom istorijom: Ko je Granit Džaka, momak koji je razbesneo srpske fudbalere?

1

Ime koje se najčešće čulo tokom meča Srbije i Švajcarske bilo je ime Granita Džake, ne samo iz fudbalskih razloga.

foto: EPA-EFE/Georgi Licovski
foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Jedan od najzapaženijih na utakmici između Srbije i Švajcarske u trećem kolu Svetskog prvenstva u Kataru bio je fudbaler Granit Džaka. U tome nisu imali ulogu samo fudbalski razlozi, već je vezista ispunio i ona negativna očekivanja – provocirao je, provocirao i provocirao, a sve je eskaliralo sukobom dveju ekipa pred kraj meča.


Ko je momak koji je sinoć naljutio srpski tim?

 

Granit Džaka rođen je 27. septembra 1992. u Bazelu, u albanskoj porodici koja se nedugo pre toga doselila iz Podujeva. Nekadašnji stanovnici Jugoslavije stigli su u Švajcarsku 1990. godine, a sledeće godine dobili su sina Taulanta, potom naredne i Granita.

 

Granit Džaka
foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Fudbalerov otac Ragip je, inače, bio je jedan od prvih albanskih separatista osamdesetih godina prošlog veka i jedan od prvih koji su južnu srpsku pokrajinu nazivali "Republikom Kosovo", kako je pisao Alo pre nekoliko godina, a 1986. godine završio je navodno u zatvoru u Beogradu zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju. U Švajcarsku je, pisalo se, otišao po odsluženju zatvorske kazne.


Džaka je više puta istakao da svog oca smatra najzaslužnijim za to koliko su njegov stariji brat i on mentalno izdržljivi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Granit Xhaka (@granitxhaka)


Moj otac je uvek pokazivao neverovatnu snagu i Taulant i ja smo odrastali s tom mentalnom snagom – objasnio je Džaka u jednom intervjuu. – Imali smo tog idola, taj uzor, koji nas je naučio da moraš da budeš snažan da bi postigao nešto. Zato smo izrasli u snažne ljude. Zato na terenu imamo mentalnu snagu kojom prevazilazimo sve.


Ono što je posebno zanimljivo jeste da je da je Taulant, za razliku od Granita, koji igra u dresu Švajcarske, prihvatio poziv selekcije Albanije, a braća su 2014. igrala jedan protiv drugog.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taulant Xhaka (@tx.34)


Kako su pisali mediji, Granit je i sam želeo da igra za Albaniju, ali je poziv Švajcaraca stigao ranije i on nije imao strpljenja da čeka, pa je završio u dresu zemlje u kojoj je rođen, odrastao i koja mu je pružila sve prilike. On je, inače, od 2016. godine član londonskog Arsenala i zamenik kapitena ovog kluba, dok je kapiten švajcarske reprezentacije.


Sve je, međutim, još zamršenije kada se pomene i njihov brat od strica Agon Džaka, koji nastupa za takozvano Kosovo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agon Xhaka (@axhaka)


Granit je, inače, još od svojih dana u Borusiji Menhengladbah, u ljubavi s Leonitom Lekaj, koja takođe potiče iz Srbije, s Kosova i Metohije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LEONITA XHAKA (@leonita.x)

 

Od tada su nerazdvojni, a u julu 2017. su se venčali, nakon čega su dobili ćerke Laneju i Ajanu.

 

 

 

makonda-tracker