neprevaziđen je

"Popij nešto ljudski – vinjak": Svetozar Cvetković se prisetio posebne anegdote sa LEGENDOM srpskog glumišta

1

Glumac Svetozar Cvetković podelio je jednu anegdotu iz pozorišta koja je mnoge nasmejala.

foto: Nenad Kostić
foto: Nenad Kostić

Svetozar Cvetković je jedan od poznatijih domaćih glumaca, a nedavno je otkrio nepoznatu situaciju sa legendom srpskog glumišta Zoranom Radmilovićem.

 

On je istakao kako zapravo Radmilović uopšte nije bio vedrog duha kako se to publici činilo i da ih je vrlo često namrgođeno gledao. Svetozar je ispričao zanimljivu situaciju iz bifea Ateljea 212.

- Došao sam u Atelje osamdesetih godina kad su tamo bili sve sami totemi pozorišta. Zoran Radmilović je igrao dve kultne predstave, "Kralj Ibi" i "Radovan treći". Osim što je bio neverovatan talenat i karakter, bio je i mrgud i ćutolog. Namrgođeno je gledao na život i svet oko sebe. Mira Banjac ga je zvala "klen" zato što je imao te obešene brkove. I onda bi iz te namrgođenosti i povučenosti izašao na scenu, zasmejavao ljude do suza i dobijao stotine gromoglasnih aplauza i ovacija -  prisetio se glumac.

- Došao sam jedan dan u bife Ateljea koji je tada bio krcat. Sklonio sam se za jedan šankić preko puta glavnog šanka. Prilazi mi Radmilović. - Zdravo, hoćeš da popiješ nešto? - pita me. 

Malo sam se zbunio i rekao, stidljivo, da bih popio koka kolu ako može.

- Koka kolu?! Popij nešto ljudski. Vinjak. - kaže on.

Ja mu odgovram da ne pijem.

- Što? - pita me.

- Ne znam, nije mi ukusno - kažem.

- Misliš da je meni ukusno? - upitao je Radmilović.

Nakon ove anegdote Cvetković se setio svojih gimnazijskih dana kada su se on i njegovo društvo iz 14. gimnazije divili legendarnom bifeu Ateljea 212.

 

- Tada je bilo još sijaset takvih karaktera kakav je bio Zoran Radmilović. Oni su živeli na sceni i u čuvenom bifeu Ateljea 212, koji je bio kultno mesto za ceo Beograd. Sećam da smo moje društvo i ja, kad smo išli u 14. gimnaziju, gledali na taj bife kao na neki zlatni breg.

 

 

makonda-tracker