da li ste znali?

Zovu je princeza Dajana 19. veka: Tragična sudbina omiljene austrijske carice

0

Njen život je bio ispunjen bolom i nesrećom, služila je mnogima kao inspiracija, a danas je zovu i princeza Dajana 19. veka.

foto: Leemage / AFP / Profimedia
foto: Leemage / AFP / Profimedia

Austrijska carica Elizabeta Sisi rođena je 1854. godine i ona je jedna od najlepših koju je svet video. Ljudi su je zaustavljali samo kako bi je videli na kratko i divili se njenoj lepoti. Uprkos tome, ona je bila jako nesrećna, a njen život u mnogo čemu podseća i na tragičnu princezu Dajanu.

 

Sisi je bila opterećena fizičkim izgledom, imala je specijalne propisane dijete kojih se strogo pridržavala kako bi zadržala struk obima 51 centimetar. Kažu da je svakog dana kovrdžala kosu po tri sata, koristila je mešavinu jaja i konjaka za negu, a kreme protiv starenja je sama pravila.

Carica je jela samo supu od povrće, mleko i pomorandže, a kad je napunila 30 godina, zabranila je da je fotografišu, kako ne bi postojali dokazi o njenom starenju. Važila je za jako narcisoidnu osobu, ali i vrlo humanu. Pomagala je ranjenicima u austrijsko-pruskom ratu 1866. godine i naterala je svog muža da pomiluje italijanske pobunjenike.

Otac ju je naučio da voli poeziju, kojoj je uvek bežala kad bi osetila frustraciju, a brojne tradicije na dvoru je smatrala besmislenim.

 

Sa samo 15 godina je očarala cara koji ju je zaprosio nakon pet dana poznanstva, iako mu je prvobitno bila obećana njena sedam godina starija sestra Helena.

 

Udaja je za nju značila boravak u zlatnom kavezu, s obzirom na to suprotsnoti sa samim carem i na obaveze koje je čekaju kao jako mladu osobu. Ona je najpre rodila dve ćerke i jedva se izborila sa svojom svekrvom koja je želela samostalno da ih odgaja. Sina Rudolfa su dobili tek 1858. godine. Najstarija ćerka Sofija je preminula sa samo tri godine pošto je obolela od dizenterije, a nakon toga Sisi je pala u depresiju. 

 

Nesreće su se nizale, pa je tako carica saznala da je muž vara, a nedugo zatim je obolela od tuberkuloze, zbog čega je otputovala na lečenje u Madeiru.

Utehu je pronalazila u lepoti i različitim tretmanima, to je postalo njena opsesija. Bez noćnih maski za lice nije mogla da spava, specijalno za nju su priremane od jagoda, a ako nije bilo njih, onda je držala sirovu teletinu na licu tokom cele noći.

 

Njeni čudni kozmetički preparati su u to vreme bili jako popularni u Austriji, a Sisi je radils sve kako bi održala prirodnu lepotu. U tim godinama se popravio i njen odnos sa mužem, pa su dobili i četvrto dete, njenu najvoljeniju ćerku Mariju Valeriju. Upravo ju je ona zatekla kako se histerično smeje u kadi, mada je i sama Sisi uvidela da ima psihičke probleme. 

 

Carica Elizabeta, Carica Elizabeta od Austrije, Carica Sisi
foto: Emil Rabending / brandstaetter images / Profimedia

Trenutak koji ju je dotukao jeste kada je njen jedini sin ubio svoju 17-godišnju ljubavnicu, a potom izvršio samoubistvo. Nakon te tragedije, ona se preselila na Krf kako bi bila što dalje od Austrije, a u 51. godini života je tetovirala sidro na ruci. 

 

Sisi je nastradala u atentatu pod lažnim imenom prilikom dolaska u Ženevu. Atentator ju je pogodio u srce trouglastom turpijom, a sve je bilo u znak protesta protiv vladajuće klase. 

 

Stihovi njene pesme su ostali da zavuek opišu njen tužan život.

Lutam sama ovim svetom

Užitak i život odavno izbegavam

Nemam s kim podeliti sebe

Srodnu dušu nikad nisam otkrila.

 

 

makonda-tracker