Evo zbog čega je žalio prnic Henrik u braku s kraljicom Margaretom: Ovo joj nikada nije oprostio

0

Princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II je preminuo u 84. godini nakon teške bolesti, potvrđeno je iz palate. Ovako je izgledao njihov zajednički život

Princ henrik i kraljica margareta
Princ henrik i kraljica margaretafoto: Profimedia

 

"Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik preminuo je u utorak, 13. februara u 23:18 sati u dvorcu Fredensborg", stoji u službenom saopštenju. 83-godišnjeg princa juče su iz bolnice, u kojoj je bio od kraja januara zbog teške upale pluća, preselili u kraljevsku palatu nedaleko od Kopenhagena kako bi svoje poslednje dane proveo kod kuće. U trenutku smrti uz njega su bili njegova supruga, kraljica Margareta i njihova dva sina, prenosi Stil

 

Princ Henrik, punog imena Anri Mari Žan Andre d Labord d Monpezat, rođen je u Francuskoj, nedaleko od Bordoa, a venčao se s Margaretom II u junu 1967. godine, kada je ona bila prva u liniji za nasleđivanje krune. Kraljica je postala u januaru 1972. godine i Henrik nikada nije skrivao svoje razočaranje što je celog života ostao princ, umesto da mu je supruga omogućila da nosi titulu kralja.

 

foto: Profimedia

 

Od svojih dužnosti penzionisao se 2016. godine, a prošle godine je izjavio da ne želi da bude sahranjen pored svoje supruge jer ih nikada nije učinila ravnopravnim. Kraljevski parovi uvek su sahranjeni zajedno u katedrali Roskilde, zapadno od Kopenhagena.

 

Ako želi da me sahrane s njom, mora da me imenuje kraljem i tačka. Ne zanima me. Moja žena je odlučila da želi da bude kraljica i ja sam srećan zbog

njene odluke. Ali kao osoba, ona mora da zna da kada su muškarac i žena u braku, oni sujednaki. Moja žena mi nije pokazala poštovanje kakvo bi "obična" supruga pokazala svom partneru", izjavio je prošle godine za Se og Hør i dodao da je od njega napravila budalujer mu nije dodelila titulu kralja.

Doduše, tradicionalno je da suprug kraljice ne nosi titulu kralja, već princa. Na primer, suprug kraljice Elizabete, princ Filip, takođe nosi titulu princa, a ne kralja. Par meseci nakon toga s danskog kraljevskog dvora otkrili su da mu je dijagnostikovana demencija, a veći zdravstveni problemi krenuli su krajem januara kada je hitno vraćen s putovanja u Egipat zbog teške upale pluća. Da je situacija ozbiljna postalo je jasno kada je njegov sin princ Frederik u petak, 9. februara, napustio Zimske olimpijske igre i požurio kući kako bi bio sa svojim ocem.

 

Kraljica Margareta II i princ Henrik dobili su dvoje dece: krunskog princa Frederika (49) i princa Joakima (48), a ona je u Danskoj popularna jer je studirala na Kembridžu i Sorboni, govori pet jezika, kreira odeću, slikarka je i prevodilac i strastveni pušač, a pod pseudonimom Ingahild Gratmer ilustrovala je dansko izdanje Tolkinove trilogije "Gospodar prstenova".

 

 

makonda-tracker