tužne pesme pišu tužni trenuci

"I danas se divim kad sviram tu pesmu": Kako je Kornelije Kovač govorio o svojim hitovima koji su obeležili generacije?

0

Slavni Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Vest da je Kornelije Kovač preminuo mnoge je zatekla i iznenadila, a njegovim odlaskom su pogođene gotovo sve generacije, s obzirom na to da ne postoji neko ko ne zna bar jedan hit čiji je autor upravo slavni Kovač.

 

Kornelije Bata Kovač je rođen uoči Nove godine u Nišu, ali nakon četiri godine, njegovi roditelji su se preselili u Suboticu. Njegov deda je bio Kornel Kovač, čuveni muzičar i dirigent u Subotičkoj operi, dok je njegov otac Josip svirao u filharmoniji i paralelno otkrivao džez.

Prvu kompoziciju Pusti trotoari Kornelije je komponovao već sa 14 godina. Svoj prvi bend BKB je osnovao 1961. godine i postali su uvaženi džez trio koji je nastupao na festivalu Ju džez u Sloveniji. Sa indeksima je bio na turneji po Rusiji dva meseca.

 

Septembra 1968. godine Kovač se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

 

Brojne muzičke zvezde su sarađivale sa Kovačem i on je jedan od onih koji su pravili hitove za sva vremena. Ne samo pevači, brojne serije i filmovi su postali kultni i zahvaljujući njegovoj muzici. Kovač je pisao muziku za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Olivere Katarine, Bisere Veletanlić, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene.

Kada se 1979. preselio u Veliku Britaniju, sarađivao je sa velikim imenima poput Hansa Cimera, Pola Džonsa, Bernija Marsdena, Kolina Hodžkinsona... Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Važno je napomenuti da je u Španiji bio jako cenjen kao producent, kompozitor i aranžer.

 

- Prvobitnu verziju teksta pesme „Ti si mi u krvi“ sam napisao ja. Međutim, nešto je falilo, nije to bilo to što nam je trebalo. Da nije bilo Spomenke i njenih reči, tih „cigana čergara“ i sjajnog teksta mi sada ne bi imali večni hit. I danas kada sviram pred hiljadama ljudi ovu pesmu ja zastanem pred masom i zadivim se - rekao je svojevremeno Kovač.

 

Osim čuvenog Aprila u Beogradu, Ove noći jedna žena, Sanjam, Janoš, Ti samo budi dovoljno daleko, Kornelije ima jako dugačak spisak serija i filmova za koje je radio muziku koja je isto tako popularna. Neki od njih su Cvat lipe na Balkanu, Nepobedivo srce, Porodično blago, Hajde da se volimo, Ćao inspektore, Došlo doba da se ljubav proba, Lude godine i još mnogo njih.

 

- Teško se čovek oseća kada pusti neku jaku baladu ali tužne pesme pišu tužni trenuci i one su najčešće jače i bolje od onih brzih i srećnih. Imam ja svoje stvaralačke krize i onda sednem za klavir i sviram i sviram. I ne znam šta sviram. Ruke same idu a misli na svoju stranu. Sve to snimam i od tih snimaka kasnije nastanu sjajni delovi nekih novih pesama - reči su kojih ćemo se sećati.

Od slavnog oca su se oprostile i ćerke na društvenim mrežama, a Aleksandra Kovač je uputila srceparajuće reči i podsetila sve koliki je značaj na srpsku i jugoslovnesku muziku imao Kornelije.

 

Kornelije Kovač je iza sebe ostavio ćerke Kristinu, Aleksandru i Anju.

 

makonda-tracker