karijera za primer

Njegove kompozicije ostavile su neizbrisiv trag: Televizijskom, filmskom i pozorišnom muzikom obeležio period od 3 decenije

0
Poznati kompozitor, pijanista, producent i aranžer Kornelije „Bata“ Kovač karijeru je započeo je 1961. godine, a u periodu od 1966. do 1968. godine, bio je član znamenitih sarajevskih Indexa.
foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Bata potom prelazi u Beograd gde osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala tadašnju SFRJ na Pesmi Evrovizije s kompozicijom „Moja generacija“. Kornelije Kovač napisao je brojne hitove i za zvezde domaće pop scene – Zdravka Čolića, Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića… Brojne Kovačeve kompozicije, ostavile su neizbrisiv trag, a neke od njih snimljene su u više verzija i otpevane na stranim jezicima.

 

Osim pesama rock i zabavnog karaktera, pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju, kojoj je posvećen ovaj dvostruki CD, objavljen čak dugih 35 godina nakon pojave prvog albuma filmske muzike Kornelija Kovača („Iz drugog filma“, 1982.).

foto: Promo

Kompilaciju, koju je birao autor lično, otvara kompozicija „Plava žena u kupeu voza“, iz filma „Bez“ (1972.) reditelja Miše Radivojevića, koja je ujedno i najranija od svih kompozicija, predstavljenih na izdanju. U filmskom segmentu, na izdanju se nalaze teme iz filmova „Una“ (1984.), „Tamo i natrag“ (1978.), „Montenegro“ (1984.), „Halo, Taxi“ (1983.) i drugih. Od pozorišnih predstava, zastupljene su „Laža i paralaža“ (2006.), „Romeo i Julija“ (2005.), „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ (2006.) i druge, a televizijski opus najzastupljeniji je na ovom izdanju, s čak 11 tema iz „Cvata lipe na Balkanu“ (2011.).

 

Izdanjem se protežu tri decenije, ravnomerno zastupljenih instrumentalnih i vokalnih kompozicija, s blagim naglaskom na vokalne, jer je rad s vokalnim solistima upravo ono što je obeležilo Kornelijevu karijeru. Među njima se tako ističu Zana Nimani (u „Uvodna i odjavna špica“ iz filma „Halo, Taxi“), glumica Mia Begović u kompoziciji „Kad se pije“ iz predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, kao i Kornelijeve kćeri, Kristina i Aleksanda Kovač („Zlatna jabuka i devet paunica“, 1987.).

Teme zastupljene na ovoj kompilaciji odabrane su tako da funkcionišu i izvan svojih domicila, da izazovu reakciju i slušanjem bez gledanja filmova ili predstava, za koje su snimljene, što svedoči o kompozitorskoj veličini i dosegu Kornelija Kovača.

 

Album „Ovozemaljski raj“ likovno je opremio akademski slikar-grafičar Miodrag „Bata“ Knežević, čiji dizajn ukrašava i album „Not an Ordinary Life“ Korni Grupe, objavljen pod nazivom „Kornelyans“ daleke 1974. godine. Knjižicu s informacijama o izvođačima i autorima, dodatno je obogatio popratni tekst filmskog kritičara Željka Luketića, koji je filmsku, pozorišnu i televizijsku muziku Bate Kovača, studiozno stavio u kontekst ostatka Kornelijeve karijere.

makonda-tracker