da li će moći da budu princ i princeza?

Nakon smrti kraljice Elizabete II potomci su dobili nove titule: Šta to znači za decu princa Harija i Megan Markl?

1

Kraljica Elizabeta II je preminula u 97. godini, a za Veliku Britaniju slede protokolarni dani iz operacije Londonski most.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete II, automatski je novi kralj postao njen sin Čarls, koji je uzeo ime Čarls III.

 

Ovo nije jedina promena koja je nastupila nakon kraljičine smrti. Stupanjem Čarlsa na presto, princ Vilijam i Kejt, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, naslediće i Čarlsovu nekadašnju titulu vojvode od Kornvola.

Iako se spekulisalo kako će možda princ Vilijam postati novi kralj, to se ipak nije dogodilo. Izmene su nastale i za Kamillu Parker, ona će odsad biti kraljica supruga, što je naziv koji se koristi za suprugu jednog monarha.

 

Najzanimljiviji članovi ove porodice i oni koji su se odrekli titula, Hari i Megan, neće dobiti ništa novo ovom raspodelom titula, ali će njihova deca imati šansu da postanu princ i princeza, iako je Megan Markl otvoreno rekla kako je njenom sinu uskraćeno to pravo zbog rase.

Ovaj protokol je uspostavio kralj Džordž V 1917. godine i on glasi da deca i unuci jednog suverena imaju automatsko pravo na titulu Njegovo kraljevsko visočanstvo princ ili princeza.

 

Harijev sin Arči je rođen u vreme kad je Elizabeta bila kraljica, pa samim tim nije imao ovo pravo jer je praunuk, a ne unuk. Stupanjem Čarlsa III na presto, stvari se menjaju, a kraljica je uoči Džordžovog rođenja izdala saopštenje, kako bi osigurala da sva deca od Kembridža imaju odgovarajuće titule. Ovo se nije odnosilo na Arčija i Lilibet.

 

 

makonda-tracker