bio je radoznao i direktan

Šta je novi kralj Čarls naučio dok je bio u Srbiji: Jedna priča o Kalemegdanu ga je naterala da još više zavoli Beograd

0

Kralj Čarls III je novi vladar Velike Britanije i bez sumnje jedna jako kontroverzna ličnost na tronu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete II, novi kralj je postao njen sin Čarls, a dosta ranije se nagađalo da će se to dogoditi ili će kraljica ipak presto da prepusti svom unuku Vilijamu. 

 

Kako do toga nije došlo, pa automatizmu je izabran Čarls, a njegova prethodna titula je pripala vojvodi i vojvotkinji od Kemdridža, Vilijamu i Kejt, koji su sad dobili i vojvodstvo od Kornvola. 

Tada princ Čarls sa suprugom Kamilom, posetio je 2016. godine Srbiju, a jedan od glavnih obilazaka je bio Kalemegdan. Istoričarka Dubavka Stojanović je imala tu čast da bude vodič kraljevskom paru, pa je otkrila neke detalje ovog prijatnog druženja.

 

Ona im je govorila o geografiji, istoriji Srbije, položaju grada, ali i dvema rekama koje krase Beograd.

 

- Pričala sam im o dinamičnoj istoriji Beograda, geografiji i simbolima. Pokazala sam im Ušće Save u Dunav i objasnila strateški značaj toga, kao i predočila da je na ovom mestu pisana istorija i da je to jako važno ukoliko želite da razumete Beograd i Srbiju - započela je istoričarka.

 

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Profimedia

Tadašnjem princu Čarlsu je najzanimljivija bila priča o spomeniku Pobednik. To je priča o tome kako je veliki broj žena bio ljut jer nisu želele da gledaju golog muškarca od 14 metara kako stoji u centru grada. 

 

- Princ je veoma direktan, komunikativan, sve ga je zanimalo. Najveću pažnju mu je privukla izložba iz I svetskog rata na Kalemegdanu - zaključila je Dubravka.

 

Isto tako, u razgovoru sa vodičem, princ je saznao da je Beograd bio bombardovan čak šest puta, a to je podatak koji on nije znao.

 

 

makonda-tracker