trenutak u prošlosti

Bila je to PLATONSKA LJUBAV kakva se retko viđa: Retka i najlepša fotografija na kojoj su Toma i Silvana zajedno

0

Zamišljen pevač leškari na stepenicama, dok žena koja je na mnogo načina obeležila njegov život drži ruke položene na njegovim obrazima uz mnogo, mnogo ljubavi

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film "Toma" predstavio nam je romantizovanu priču o životu i karijeri Tome Zdravkovića i mnogo detalja o njemu koje nismo znali. U ostvarenju Dragana Bjelogrlića videli smo i ljubavnu priču, po kojoj je Toma celog života bio nesrećno zaljubljen u Silvanu Armenulić, za šta znamo da nije istina.


Mnogi su pričali o prijateljstvu Silvane i Tome, a fotograf Zoran Kuzmanović Munja otkrio je jednom prilikom da je pevač zapravo voleo njenu sestru Mirjanu.


Svi tvrde da je Toma voleo Silvanu, a istina, njegova prava ljubav je bila Mirjana. On je voleo samo tu Mirjanu, njenu sestru, a Silvanu je poštovao jer mu je ona otvorila vrata estrade. Voleo je on i Danku i druge žene, da ne govorim sva imena, ali ljubav sa Mirjanom stvarno je postojala i bila posebna – ispričao je godinama kasnije Munja.

 

I Tomina supruga Goca pričala je o velikom prijateljstvu njenog supruga i velike muzičke dive Jugoslavije.


Pričao mi je o Silvani, da je dobar drug, prijatelj s njom. Ja mislim da je tu postojala jedna specifična veza između njega i Silvane. Poznavajući mog muža, pošto je bio zaljubljive prirode, verovatno da jeste bio zaljubljen u nju, pošto je ona u to vreme bila nedostižna za njega. Ona kada je umrla, on je stvarno bio očajan. Nije mogao da shvati da je više nema. Oni jesu imali jednu specifičnu vezu, u svakom slučaju bile su u pitanju emocije – istakla je Goca jednom prilikom.

 

Silvana Armenulić
foto: Youtube Printscreen

Ono što se pouzdano zna jeste da je Toma započeo karijeru uz Silvaninu pomoć. Čuvena je priča o tome je pevačica u Leskovcu srela Tomu promrzlog na klupi u parku, dala mu da jede, a nakon što joj je poveri da ume da peva, ona mu je navodno obezbedila "tezgu". Međutim, i bez Silvane, Toma je uveliko nastupao tih dana, iako kratko, u leskovačkom "Hisaru", a publika ga je obožavala.


Lepo pevaš, bato. Ipak, moraš malo da se doteraš, ne možeš takav pred ljude, što ne obučeš nešto lepo… I moraš da veruješ u sebe, bato. Samo tako možeš da uspeš – navodno je rekla Silvana Tomi.

 

Toma Zdravković
foto: Youtube Printscreen

Iako su bili često fotografisani tokom svojih uspešnih karijera, zapravo postoji malo fotografija na kojim ih možemo videti zajedno. Jedna od najlepših nastala je krajem 1971. godine, na snimanju novogodišnjeg programa RTB-a nazvanog "Holivud na moravski način". Na njoj vidimo zamišljenog pevača kako lepškari na stepenicama, dok nasmejana Silvana sedi iza njega i drži mu dlanove položene na obraze.

 

 

 

makonda-tracker