patio je i voleo kroz muziku

Niko kao on nije pevao o LJUBAVI I BOLU: 5 priča o tome kako su nastale najemotivnije pesme Tome Zdravkovića

2

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula, proveselila se, ali i zaplakala uz pesme Tome Zdravkovića, a mnoge generacije su odrastale i starile slušajući ih

foto: Museum of Aleksinac , Wikimedia Commons
foto: Museum of Aleksinac , Wikimedia Commons

Stalno je bio inspirisan da stvara. Bio je prvi boem srpske narodne muzike, srpski kralj kafane, koju je doživljavao kao jedinu kuću u kojoj je bio opušten. Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu, a napustio nas je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

 

Tomin život je bio buran, poput jedne velike avanture. Ženio se četiri puta, a zanimljivo je što je ovaj muškarac svakoj ženi sa kojom je bio posvetio pesmu. Tako je Toma pevao o sledećim damama: “Za Ljiljanu”, “Sećaš li se Sanja”, “Jelena”, “Danka”, “Ej, Branka, Branka”,”, “Dijana”, “Anđela”, “Ana”, “Aleksandra”, “Fatima”, “Marta”, “Nado, Nado”, i druge… Po tome je ostao najviše upamćen. Pravi primer muškarca sa mekim srcem.

 

Prošlo je trideset godina otkako nas je napustio. U znak sećanja na njega podsećamo vas kako su nastale neke od najlepših pesama Tome Zdravkovića.

 

  • Za Slavicu "Buket belih ruža"

 

Voleo je sve žene o kojima je pevao ― ispričala je pevačica Olivera Katarina, kuma Tome Zdrakovića, o najvećem jugoslovenskom boemu.

 

Zdravkovićeva zasigurno najtužnija pesma “Buket belih ruža” otpevana je za Slavicu, devojku u koju je bio smrtno zaljubljen, koja ga je na tragičan način napustila. Priča sa njom je počela dok je pevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio. U to vreme rešio je da ode u Beograd, gde je umesto popularnog kolege i prijatelja Dragana Tokovića zapevao u baru na Terazijama.

 

Toma je o Slavici jednom prilikom rekao:

 

― Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći ― ispričao Zdravković.

 

 Bio je savremeni trubadur. Njegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. Kad gleda, kao da natapa nežnošću i ljubavlju ― rekla je Olivera Katarina.

 

Nakon što je uspeo da preboli Slavicu, njegovo srce je osvojila crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. Njihov brak, međutim, nije dugo potrajao.

Menjao je kafane, ali i gradove, te se zadesio i na Svetom Stefanu gde je primio užasnu vest. Dobio je telegram u kojem je pisalo da je Slavica teško bolesna i da je na samrti. Kako je već imao zakazane nastupe, nije mogao da je vidi poslednji put. Potresen smrću devojke koju je voleo, napisao je najdriljiviju pesmu u karijeri.

 

  • Mnogo suza je prolio dok je napisao "Nado, Nado"

 

Jako je voleo i suprugu Nadu koju je upoznao na letovanju 1972. u Budvi. Odmah su se venčali, na Ostrvu cveća, uz pesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević.

 

― Ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma ― ispričao je njegov brat.

 

Nije ni ovaj brak dugo potrajao, a krah ljubavi naveo je Zdravkovića na očaj.


 Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu ― ispričao je Tomin rođeni brat Novica Zdravković.

 

Toma Zdravković
foto: Youtube Printscreen
  • Pesma za čuvenu spikerku ― "Danka"

 

Legendarne stihove pesme “Danka, volim te” namenio je nekadašnjoj voditeljki TV dnevnika Danki Novović.

 

 Bila sam ljuta, nisam htela da govorim sa njim. Kasnije sam shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dete ― priznala je Novovićeva.

 

  • Stihovi za čuvenu glumicu ― "Za Ljiljanu"

 

Prilikom snimanja serije “Doktorka na selu” 1982. godine, za koju je Toma radio muziku, a u jednoj od epizoda čak i glumio muzičara, vanserijskom pevaču je za oko zapela čuvena glumica Ljiljana Blagojević pa joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pesmu i ubrzo je ispunio obećanje – nastao je hit “Za Ljiljanu”.

 

Ljiljana Blagojević je o ovom činu izjavila:


 Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni.Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše “Za Ljiljanu”.

 

  • Misteriozna neprežaljena ljubav

 

Pored ovih žena, postojala je ljubav koja je umrla sa Tomom i kojoj je posvetio sve pesme, a njeno ime nije poznato javnosti.

 

Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pesme, vrlo je određena osoba.Neću da otkrijem njeno ime, da je ne kompromitujem. Njoj je posvetio ceo svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi mogao da ga ne voliš u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila ― ispričao je glumac Miša Janketić.

 

Za Tomu Zdravkovića se govori da bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hranu. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je sve potrošio na poroke.

 

Preminuo je u ponedeljak, 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života.

 

 

makonda-tracker