zaista je postojala

Zabranjena ljubav sultanije Mihrimah: Razdvojena od onog koji ju je ludo voleo, pa udata za duplo starijeg

0

Glumica Pelin Karahan pre nekoliko godina je privukla mnogo pažnje ulogom u seriji "Sulejman Veličanstveni". Malo je poznato da je njen lik zasnovan na istorijskoj ličnosti.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Serija "Sulejman Veličanstveni", najpoznatija i najuspešnija turska serija u istoriji, stekla je ogromnu popularnost u svetu, a na Balkanu je doživela pravi "bum". U svim zemljama bivše Jugoslavije ona je bila izuzetno gledana, a pored glavnog junaka Sulejmana Veličanstvenog i njegovih sultanija Hurem i Mahidevran izdvojili su se još neki likovi zasnovani na istorijskim ličnostima.

 

Jedna od njih je sultanija Mihrimah, koju je u čuvenoj seriji igrala glumica Pelin Karahan.


Sultanija Mihrimah bila je ćerka otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove supruge sultanije Hurem, rođena u CArigradu 1522. godine.

 

Njeno ime, koje joj je dala sultanova majka Ajše Hafsa, znači "sunce i mesec" ili "mesečeva svetlost" na persijskom jeziku, a na Zapadu je ona još poznata i kao Kamerija.


Nakon dvojice sinova, Hurem i Sulejman bili su presrećni kada su dobili i devojčicu, a kako je rasla Mihrimah je postala najlepša žena na dvoru.
Bila je veoma usamljena, večito u senci braće i njihove borbe za tron, a putovala je prateći oca širom Osmanlijskog carstva.

 

Dok je bila vrlo mlada, nakon očevog pohoda na Ugarsku, upoznala je Mimar Sinana, nekadašnjeg jermenskog pravoslavca koji se istakao gradeći brzo i uspešno i došao do statusa "prvog graditelja".

 

On je, prema nekim pričama, i ranije primetio Mihrimah, još tokom sultanovog boravka u Moldaviji. Navodno je toliko želeo da je impresionira da je izgradio most na reci Prut za samo 13 dana.

 

Sultanija Mihrimah
foto: Youtube Printscreen

Mlada sultanija zatražila je Sinanu da u njeno ime sagradi džamiju na Uskudaru, a on je – navodno očajnički zaljubljen u Mihrimah – počeo da zida jednu od najlepših građevina tadašnjeg sveta.

 

Prema turskim narodnim predanjima, i Sulejmanova ćerka zagledala se u arhitektu, uprkos razlici u statusu i godinama, a ljubav je bila toliko jaka da je Mimar Sinan rešio da rizikuje i pita sultana za ruku njegove ćerke. Odgovor je bio "ne", a slomljeni Sinan prelio je sve svoje emocije u izgradnju džamije u čast Mihrimah.

 

 

Unutrašnjost je ukrasio veličanstvenim i šarenim pločicama, koje simbolišu sultanijinu lepotu i otmeno držanje, koja izgleda još lepše kada na nju padne svetlost sunca – "mihri" i meseca – "mah".

 

Ipak, za ovo nema potvrde u istorijskim izvorima, a ono što je jedino poznato jeste da se Mihrimah 1539, kada je imala 17 godina, udala za duplo starijeg Rustem-pašu. Bio je to još jedan politički brak, kakav se za sultaniju Mihrimah, uprkos njenom visokom položaju, podrazumevao u to vreme.

 


Pet godina kasnije, Rustem-paša postao je veliki veziri, a sultanija je s njim dobila četvoro dece: sultaniju Ajše Humašah, Mehmeda, Murata i Osmana.
Mihrimah je, inače, prva krvna sultanija koja je ponela titulu valide sultanije i upravljala haremom, a povukla se iz Topkapi palate posle smrti njenog brata i sultana Selima II 1574. godine.

 

Sultanija Mihrimah
foto: Youtube Printscreen

Preminula je 25. januara 1578. godine, a preživela je svu braću i sestre. Jedina je od sve dece Sulejmana Veličanstvenog koja je sahranjena u njegovoj grobnici, u kompleksu Sulejmanove džamije.

 

 

makonda-tracker