Malo drugačiji, a tako ukusan!
Mlada turska glumica Pelin Karahan, koja je u seriji “Sulejman Veličanstveni” tumačila Hureminu ćerku Mihrimah, nakon rođenja drugog deteta drži se podalje od TV serije čije snmanje zahteva veliki angažman, a ona ne želi da se odvaja od svojih sinova, piše Lepa&Srećna.
No, zato je oberučke prihvatila da vodi kulinarsku emisiju “Divni recepti s Pelin Karahan” u kojoj je poznate i manje poznate gošće otkrivaju svoje kulinarske tajne.
Sastojci:
- 1 kg dugačkog patlidžana
- 500 g pilećih grudi
- čaša i po pirinča
- 2 kašike suvog grožđa
- 50 g ulja
- 2 mesnate crvene paprike
- 2 mesnate zelene paprike
- 1 glavica luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica aleve paprike
- pola čaše vrele vode
- 30 g pinjola
Za ukrašavanje:
- 2 paradajza
- 2-3 grančice peršuna
Priprema:
Patlidžan oljuštiti da izgleda poput zebre (jednu traku skinuti, jednu preskočiti), iseći na što tanje listove po dužini pa potopiti u slanu vrelu vodu i ostaviti da izađe gorčina. Potom ga izvaditi, dobro osušiti i svaki list ispržiti u dubokom ulju. U dijetalnoj varijanti može se ispeći u rerni ili na roštilju. Prženi patlidžan odlagati na paprini ubrus da se ocedi od masnoće, a potom njime obložiti činiju za pečenje i to tako da prelazi ivice činije. Pileći file iseći na kockice i skuvati u malo vode. Luk iseckati i u tiganju propržiti na malo ulja, potom dodati seckanu papriku, crvenu i zelenu, i još malo propržiti. Na kraju dodati skuvani pileći file, posoliti, začiniti alevom paprikom i biberom i kratko prokrčkati. Na zagrejanom ulju propržiti pinjole, dodati pirinač, kratko propržiti i naliti toplom vodom. Potom dodati suvo grožđe i cimet, posoliti, poklopiti i ostaviti da se kuva. U šerpu s patlidžanom staviti red pilava, red pilećih grudi s povrćem, potom red pilava i red povrća, pa poklopiti krajevima patližana. Kapamu preliti čašom vrele vode i peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pre serviranja kapamu izručiti (prevrnuti) na tanjir za serviranje i ukrasiti je seckanim paradajzom i peršunom.
Recepte piše: M. Ranisavljević