pravo iz turske kuhinje

Zbog ovoga je više ne viđate na malim ekranima: Sultanija Mihrimah otkrila svoj recept patlidžan sa piletinom

0

Malo drugačiji, a tako ukusan!

foto: Facebook Printscreen
foto: Facebook Printscreen

Mlada turska glumica Pelin Karahan, koja je u seriji “Sulejman Veličanstveni” tumačila Hureminu ćerku Mihrimah, nakon rođenja drugog deteta drži se podalje od TV serije čije snmanje zahteva veliki angažman, a ona ne želi da se odvaja od svojih sinova, piše Lepa&Srećna. 

 

No, zato je oberučke prihvatila da vodi kulinarsku emisiju “Divni recepti s Pelin Karahan” u kojoj je poznate i manje poznate gošće otkrivaju svoje kulinarske tajne.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg dugačkog patlidžana
  • 500 g pilećih grudi
  • čaša i po pirinča
  • 2 kašike suvog grožđa
  • 50 g ulja
  • 2 mesnate crvene paprike
  • 2 mesnate zelene paprike
  • 1 glavica luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica aleve paprike
  • pola čaše vrele vode
  • 30 g pinjola

 

Za ukrašavanje:

  • 2 paradajza
  • 2-3 grančice peršuna

 

foto: Shutterstock

​​​Priprema:

 

Patlidžan oljuštiti da izgleda poput zebre (jednu traku skinuti, jednu preskočiti), iseći na što tanje listove po dužini pa potopiti u slanu vrelu vodu i ostaviti da izađe gorčina. Potom ga izvaditi, dobro osušiti i svaki list ispržiti u dubokom ulju. U dijetalnoj varijanti može se ispeći u rerni ili na roštilju. Prženi patlidžan odlagati na paprini ubrus da se ocedi od masnoće, a potom njime obložiti činiju za pečenje i to tako da prelazi ivice činije. Pileći file iseći na kockice i skuvati u malo vode. Luk iseckati i u tiganju propržiti na malo ulja, potom dodati seckanu papriku, crvenu i zelenu, i još malo propržiti. Na kraju dodati skuvani pileći file, posoliti, začiniti alevom paprikom i biberom i kratko prokrčkati. Na zagrejanom ulju propržiti pinjole, dodati pirinač, kratko propržiti i naliti toplom vodom. Potom dodati suvo grožđe i cimet, posoliti, poklopiti i ostaviti da se kuva. U šerpu s patlidžanom staviti red pilava, red pilećih grudi s povrćem, potom red pilava i red povrća, pa poklopiti krajevima patližana. Kapamu preliti čašom vrele vode i peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pre serviranja kapamu izručiti (prevrnuti) na tanjir za serviranje i ukrasiti je seckanim paradajzom i peršunom.

 

Recepte piše: M. Ranisavljević

makonda-tracker