priznanja

Prevarili su je da bi dobili intervju? Otkriveno kako je princeza Dajana obmanuta da bi pristala na razgovor

0

Zbog određenih informacija BBC će morati da plati odštetu i dadilji britanskih prinčeva. 

foto: Harry Page / News Licensing / Profimedia
foto: Harry Page / News Licensing / Profimedia

BBC je objavio da je ta radiodifuzna korporacija pristala da plati znatnu odštetu bivšoj dadilji britanskih prinčeva Vilijama i Harija zbog danas vrlo kritikovanog intervjua ove TV kuće s njihovom majkom, pokojnom princezom Dajanom, snimljenog 1995.

 

Odluka o odšteti Tigi Lege Burk, danas Aleksandri Petifer, donesena je zbog lažnih tvrdnji koje je o njoj izneo novinar BBC-ja Martin Bašir da bi dobio intervju. U njemu je Dajana priznala ljubavnu aferu, te je otkrila intimne detalje svog propalog braka s britanskim prestolonaslednikom, princom Čarlsom.

 

 

Prošle godine je u izveštaju zaključeno da je Bašir prevario Dajaninog brata kako bi dogovorio sastanak s princezom tako što mu je poturio lažne bankovne izvode koji ukazuju na to da Dajanu prisluškuju bezbednosne službe i da su dvojica asistenata bila plaćena da odaju informacije o njoj. U izveštaju je utvrđeno da je emiter prikrio obmanu.

 

— BBC je pristao da isplati znatnu odštetu gospođi Petifer — rekao je glavni direktor BBC-ja, Tim Dejvi.

 

— Želeo bih da iskoristim priliku da joj se javno izvinim, te da se istovremeno izvinim princu od Velsa i vojvodama od Kembridža i Saseksa zbog načina na koji je princeza Dajana prevarena.

 

Lokalni mediji su izvestili da je BBC-jev advokat pred londonskim sudom rekao da je TV kuća prihvatila činjenicu po kojoj su optužbe protiv dadilje potpuno neutemeljene.

 

1 / 6 Foto: EPA/STR

 

Dejvi je rekao i kako BBC žali što nije uspeo da ustanovi činjenice neposredno nakon emitovanja intervjua, odnosno u trenutku kada su postojali određeni znaci koji su ukazivali na to da je intervju možda nepropisno dobijen.

 

Dodao je i da je BBC odlučio da više nikada neće prikazati intervju, niti će ga licencno ponuditi ostalim emiterima.

 

Ranije ove godine BBC je pristao da plati i znatna sredstva Dajaninu bivšem privatnom sekretaru Patriku Džefsonu zbog spornog intervjua.

Bašir se izvinio zbog lažnih izjava, ali je rekao da stoji iza informacija kojima je raspolagao pre 25 godina, te da ne veruje da su one podstakle Dajanu da mu omogući intervju.

 

 

makonda-tracker