ovo niste znali

Svi je znamo kao lepu Kolumbijku, ali... Šakira ima JOŠ JEDNO POREKLO i često ga ponosno ističe

1

Šakiru, jednu od najpopularnijih žena na planeti i kraljicu latino muzike danas, obično mediji nazivaju vatrenom Kolumbijkom, ali to je samo delimično tačno.

foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Atraktivna pevačica Šakira rođena je u kolumbijskom gradu Barankilja 1977. godine, a njeno puno ime glasi Šakira Izabel Mebarak Ripol.

 

Njena majka Nidija je Kolumbijka poreklom iz Španije i ima dva prezimena, od kojih je jedno (Ripol) katalonsko i vrlo poznato — potiče od četvorice slavne braće koja su emigrirala iz Katalonije u Kolumbiju u 19. veku. Preko majke ima i italijansko poreklo, ali malo je poznato kakvo nasleđe je pevačica dobila od oca.

 

Naime, Šakirin otac Vilijam Mebarak Čadid rođen je u Njujorku, u porodici libanskih iseljenika, a kad je imao pet godina preselio se u Kolumbiju. Tako Šakira ima i libansko i arapsko poreklo, a malo je poznato da njeno ime potiče iz arapskog jezika (شاكر), znači "zahvalna" i ženska je varijanta imena Šakir.

 

Pored trbušnog plesa po kom je poznata, Šakira je više puta aludirala na svoje arapsko poreklo ili ukazivala počast ljudima u Libanu. Poslednji put je skrenula pažnju na ovu činjenicu na Superboulu 2020, kada je u poluvremenu nastupila sa Dženifer Lopez.

 

1 / 8 Foto: Profimedia


Šakira je, naime, u kameru pokazala zaghrouta, vokalnu ekspresiju koja se izvodi tokom slavlja i ukazuje na veliku radost.

 


Pevačca u pesmi Ojos Asi ima i deo teksta na arapskom jeziku, a više puta je istakla koliko je srećna što je ona sama, kao i njena muzika, na neki način fuzija različitih kultura, religija i folklora.

 

 

 

makonda-tracker