inspirisala ga je

Jedan susret mu je slomio srce: Znate li ko je Buca iz pesme "Bolje biti pijan nego star"?

0

Pesma "Bolje biti pijan nego star", jedan od najvećih hitova jugoslovenske muzike, posebno se izdvojila jednim stihom...

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Bend "Plavi orkestar" objavio je 1985. godine pesmu "Bolje biti pijan nego star", u okviru albuma "Soldatski bal", a frontmen Saša Lošić Loša svojevremeno se osvrnuo na stih "Čekaću te, moja buco, kraj Prve gimnazije".


Kako je Loša ispričao za Blits iste godine, on je u srednjoj školi bio zaljubljen u devojčlicu toliko da je često išao u njenu učionicu da pozajmi sunđer, a sećao se i njihovih šetnji posle škole.

 

Saša je navikao samo na jedno - na prekrasnu i prelepu devojčicu iz II-b, ili III-7, ne sećam se, davno je to bilo. Računao je na obostrane poglede za vreme velikih odmora, na stidljivi smešak kad uđe u njen razred da posudi sunđer, na kratke susrete pred školom, a potom na predvečernje šetnje po zubatom jesenjem suncu i po opalom lišću. Ali, život nikad nije naklonjen onima koji su iskreni!? — pisao je Yugopapir.


Čovek, u životu, ima dve ljubavi - jedna mu kuva, a druga mu je sudbina! — rekao je tada Loša.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jože Suhadolnik (@suhifoto)


Pomenuta devojka, Lošina Buca, ostala je njegova velika srednjoškolska ljubav, a pevač se prisetio da je prelomni trenutak u njihovom odnosu bio maturantski sastanak ispred gimnazije. Te večeri je padala kiša, a Loša je dugo čekao Bucu, koja je kasnila pola sata, da bi se potom pojavila s drugim dečakom, svojim najboljim prijateljem. Njegova simpatija pozdravila se s Lošom tek u prolazu, što ga je gorko razočaralo.


Potom je otišao u kafanu "Pošta" i naručio litar belog vina, a nekoliko dana kasnije nastala je i legendarna pesma "Bolje biti pijan nego star".


Buca i Loša izgubili su kontakt, ali je pevač napisao više pesama posvećenih njoj.

 

 

makonda-tracker